Изборна сензация в провинция Залцбург: Комунистите влизат в Ландтага за

...
Изборна сензация в провинция Залцбург: Комунистите влизат в Ландтага за
Коментари Харесай

Изборна сензация в провинция Залцбург: Комунистите влизат в Ландтага за първи път след 1949 г.

Изборна сензация в провинция Залцбург: Комунистите влизат в Ландтага за първи път след 1949 година, национално-консервативната Партия на свободата e  втора политическа мощ

Сензация! Политически земетръс! Така политолози и социолози дефинираха резултатите от изборите за районен парламент (Ландтаг) в провинция Залцбург, състояли се в неделя, 23 април. Австрийската комунистическа партия (АКП) е посочена като единия от спечелилите в изборната конкуренция. За първи път след 1949 година под управлението на водача на партията в Залцбург 34-годишния историк Кай-Михаел Данкъл партията съумя да влезе в локалния парламент и да реализира исторически резултат. За първи път от 1945 г. АКП има двуцифрен резултат на парламентарни избори. Предишните рекордни резултати на комунистите датират отпреди десетилетия: 8,3 на 100 на изборите във Виена през 1954 година и 8,1 на 100 в Каринтия през 1945 година В столицата на провинцията град Залцбург комунистическата партия е втора политическа мощ с 21,5 на 100 (+ 20,3 на сто), малко зад ръководещата в коалиция и на федерално равнище Австрийска национална партия (24,8 на сто) и със доста по-голям резултат от другия  победител на изборите национално-консервативната Партия на свободата (18,7 на сто). Освен обществените послания в предизборната си  платформа партията разгласи също, че определените от нея представители ще дарят част от политическите си доходи - всичко над междинната заплата на квалифицирания служащ - за жителите на Залцбург в нуждa. Това е нормална процедура на политиците от Австрийската комунистическа партия при избор в локалните парламенти. Така постъпиха и комунистите след успеха си на общинските избори в Грац, център на провинция Щирия, през септември 2021 Част от заплатата им се влива в обществен фонд за подкрепяне на нуждаещите се в града. В момента междинната заплата на квалифицирания служащ в Залцбург е към 2300 евро нето на месец. Членовете на Народното събрание сега получават към 3200 евро. Като ръководител на парламентарната група Кай Михаел Данкл ще печели повече от 4750 евро на месец. Според политическите наблюдаващи резултатите от вота демонстрират, че мястото за лява протестна партия в народен мащаб е налице.

Национално-консервативната Партия на свободата е огромният победител на изборите в неделя, увеличавайки поддръжката си с 10 на сто на 25,7 на 100. Парадоксално е, че без лявата Комунистическа партия, която получи част от протестните гласове, тя съвсем несъмнено щеше да стане първа политическа мощ в град Залцбург. 

Изборите в провинция Залцбург са освен това от политическо земетресение - резултатът е равностоен на повратна точка във вътрешната политика, акцентират политолозите. Според тях изборният резултат е мощен знак, че повече хора желаят друга, почтена политика, и сигнален сигнал към обичайните партии, че е време да се отнесат съществено към повишените обществени проблеми. След Тирол и Долна Австрия, ръководещата в страната в коалиция със Зелените - Австрийска национална партия (АНП) претърпява третата поредна злополука на районни избори, а за водача на партията и канцлер Карл Нехамер ситуацията се затруднява в този момент на федерално ниво. Загубaта на партията на провинциално равнище със 7,4 на 100, вследстие на което резултатът е 30,4 на 100, бързо ще бъде обяснена с проблемите във Виена, където ръководещата коалиция се тресе неимоверно от вътрешни проблеми, само че в този миг и АНП и Зелените не желаят предварителни парламентарни избори, заради неприятните за  тях социологически изследвания. От своя страна Австрийската социалдемократическа партия (АСП), която също е раздирана от вътрешни проблеми и през юни следва избор за нов ръководител, получи предчувстване на това, с което ще се сблъска на идващите избори в народен мащаб - офанзива от ляво и от дясно. На изборите в Залцбург за нея гласоподаваха единствено 17,9 на сто  (-2,2 на сто). Това е жесток пестник на гласоподавателите отдясно и отляво, написа вестниk " Йостеррайх ". Имиджът на партията сега е толкоз повреден, че не може да бъде поправен в обозримо бъдеще, считат политолозите. Ако лява партия като Комунистическата взе участие в изборната конкуренция в народен мащаб, то вероятността социалдемократите години наред да останат в съпротива е изцяло действителна.Фактът, че комунистите реализираха повече от 11%  в провинцията и са втора политическа мощ в град Залцбург, демонстрира какъв брой огромен е капацитетът за митинг сега (в ляво и в дясно). На федерално равнище също една лява партия незабавно би влезнала в Националния съвет - горната камара на австрийския парламент, считат политолозите. Почти 40 на 100 за Австрийската комунистическа партия и Партията на свободата демонстрират, че на гласоподавателите им е пристигнало до гуша от одобрените обичайни партии освен в Залцбург, само че и в цяла Австрия, подчертват социолозите.

Избирателната интензивност бе 70,9 %, по висока от изборите през 2018 г.-64,96%.

Австрийската комунистическа партия е учредена през 1918 година, което я прави най-старата комунистическа партия в света. Тя е съосновател на Комунистическия интернационал през1919 година През 1924 година Георги Димитров като представител на Коминтерна за Балканите става де факто ръководител на партията под псевдонима „ Освалд ”. Днес на „ Аргентиниерщрасе ”, близо до двореца Белведере има паметна плоча, на мястото, където през 20-те години постоянно е отсядал когато е бил във Виена. Дейността на АКП е неразрешена в интервала на австрофашизма (1933 — 1945 г.). Партията изиграва значима роля в австрийското антифашистко съпротивително придвижване, като дава 2000 жертви. Членува в Партията на европейската левица./Маргарита Самсарова, Виена/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР