Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали

...
Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали
Коментари Харесай

Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали особен интерес



Изборите в годините след Освобождението на България постоянно са предизвиквали необикновен интерес в локалното население, защото обяснимо то се чувствало свободно, към този момент в свободна демократична България, с цел да изрази своето политическо мнение. Изборите през лятото на 1894 години в Силистра и района са извънредно забавни, защото се случват в едно време – доста бурно, доста динамично, директно след рухването на държавното управление на Стефан Стамболов. Тогава, както на всички места в страната, по този начин и в Силистра политическите пристрастености се нажежават, споделя Вера Милева, специалист по нова история в Регионалния исторически музей в Силистра.
„ В това време стартират да излизат редом два вестника  - вестник „ Делиорман “ се издава от една редколегия видни силистренци, които при рухването на Стамболов от власт са били негови съперници,  в действителност са страдали от политически репресии, които са се изразявали и в стопански такива, защото са получавали спънки в бизнеса, в комерсиалните връзки. По-смешните и по- забавните са хората, които издават вестник „ Дорстол “, които са откровени Стамболовисти, само че откакто Стамболов пада от власт тези негови другари се отдръпват от него и стартират да се показват за поддръжници на националната партия на Константин Стоилов , само че локалните хора споделят, че те не са такива а, са пребоядисани и всяка афишира себе си за същинската национална партия, а другата е лъжовна национална партия “.

След редица изявления в двата вестника „ Доростол “ и „ Делиорман “ с замяна на познатите ни в днешно време компромати, се стига до изборния ден, когато представителите на двете Народни партии се събират на изборното място. А тогава изборите са се провеждали на площада в Силистра – пред постройката на Педагогическото учебно заведение, през днешния ден Художествената изложба. Ограждало се е мястото, поставяла се е и изборната урна – имало е и нещо като перденца, обособяващи така наречен тъмни стаички.

„ Притеснявайки се от изборния резултат, тъй като няма екзит полове никой не знае настроенията на популацията, хора от същинската национална, доста се притесняват, че турското население на града ще бъде изкарано под напън да гласоподава за подправената национална партия, т.е. за някогашните стамболовисти “, допълни Вера Милева.

Архивите описват още, че второто потомство българи след Освобождението получава образованието си във Европа. Там те виждат от първа ръка по какъв начин се случват нещата по избори. Научават се на различен модел правене на политика, на друго държание и образование, които обаче прибирайки се по родните си места комфортно не помнят.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР