Изборите минаха. Избирателната активност бе по-висока, отколкото пандемията предполагаше. Конфигурацията

...
Коментари Харесай

Битката на властта със свободния политически избор на гражданите

Изборите минаха. Избирателната интензивност бе по-висока, в сравнение с пандемията предполагаше. Конфигурацията в Народното събрание се промени радикално, протестният избор, наподобява, съумя да запази силата си съвсем година откакто площадите желаеха оставката на третия кабинет на Бойко Борисов. Неговата партия ГЕРБ завоюва изборите на доктрина, само че загуби властта на процедура. Въпреки всичко гореизброено преднамереният учредителен безпорядък, който кабинетът на Борисов сътвори преди изборите, не би трябвало да бъде пропуснат. Първите избори, проведени от ГЕРБ, демонстрираха образно за какво не би трябвало да има втори такива.

Без да претендират за цялостна пълнота, ето някои от дейностите на държавното управление, които изглеждаха непосредствено ориентирани към основаване на безпорядък към и по време на изборите, затова и затрудняване на гласуването:

- Отваряй, затваряй и бутай пика до изборите. Броят на новозаразените в страната бе стигнал ниска точка в първите два месеца на годината. Тогава отваряне нямаше, а вместо това Борисов с едноличните заповеди подреди да има отваряне таман когато новата вълна надигаше глава. Едно, едно и едно по-късно България организира изборите в свръхнапрегната здравна конюнктура - с рекорден брой хора в лечебните заведения и в интензивните отделения, със стотици умряли и десетки хиляди карантинирани всеки ден. За съвпадение на пика на пандемията с изборите опциите са две: или става дума за умишлени дейности, или за плащана със здравето и живота несръчност.

- Карантинирани останаха без конституционното си право да гласоподават. . Единствената опция бе да рискуват - това е наказването за нарушение на карантина, въведено предходната година по предложение на основния прокурор Иван Гешев и с гласовете на ГЕРБ.

- Срещу българите в чужбина. Този проблем има две страни. Едната е за българите в Европейския съюз (ЕС), които от дълго време неволята е научила сами да си провеждат отварянето на секции и гласуването, без каквато и да е помощ от страната. Сега, след високата готовност и компликациите около пандемията, най-после бяха сюрпризирани с десант от " парашутисти ", изпратени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, да заемат местата им в секциите. И някои от тях да заловен самолетите за назад, разбрали на място, че ще си " похабят " уикенда, без да им бъде платено.

Втората страна са българите във Англия, Съединени американски щати и другите страни отвън Европейски Съюз, които са лимитирани да гласоподават в най-много 35 секции. За огромната диаспора на Острова и п ръководещите, постигайки упования резултат: на 4 април дребният брой секции не съумя да поеме в границите на изборния ден всички искащи да гласоподават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР