Избори в Еквадор: Нарко политиката управлява преди изборите

...
Съобщението в Whatsapp пристигна в неделя вечер. Добър вечер, Франки,
Коментари Харесай

Съобщението в Whatsapp пристигна в неделя вечер.

„Добър вечер, Франки, това е новото поколение на Халиско [мексикански наркокартел]“, гласеше съобщението на едва четлив испански. „Ако ме блокираш, ще имаш проблеми. Имам нужда от $6000 [£4710] – наблюдавам теб, жена ти и децата ти.“

Франклин Торес, производител на банани, го игнорира - след това, няколко дни по-късно, пристигна друго съобщение, този път изпратено до съпругата на Франклин: „Кажете на съпруга си да се събере, ние пишем от затвора и има хора, които наблюдават прозорец."

Еквадор е най-големият износител на банани в света и индустрията е доходоносна - касите с банани са предпочитан начин за транспортиране на кокаин сред наркокартелите, от Еквадор пристанища и до Европа и извън нея.

Мексикански и колумбийски картели са проникнали в местни банди в Еквадор, които се борят за доходоносни наркотици. Някога една от най-мирните страни в Южна Америка, Еквадор беше силно засегнат от Covid и картелите се възползваха от страната, разбита от пандемията - и от корумпираната политика.

През първите шест месеца на годината в страната е имало 3568 насилствени смъртни случая, според Националната полиция. Това е увеличение с над 70% спрямо миналата година.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР