Избори на Малдивите: Прокитайски кандидат Муиззу печели президентството

...
Прокитайски кандидат спечели президентските избори на Малдивите, побеждавайки действащ президент,
Коментари Харесай

Прокитайски кандидат спечели президентските избори на Малдивите, побеждавайки действащ президент, който беше заздравил отношенията си с Индия.< /p>

Президентът Ибрахим Мохамед Солих прие поражението си на втория тур, поздравявайки съперника си Мохамед Муизу, който спечели 54% от гласовете.

Г-н Muizzu, кмет на столицата Мале, проведе кампания с лозунга „Индия вън“.

Г-н Солих ще служи като временно изпълняващ длъжността президент до встъпването в длъжност на неговия наследник на 17 ноември.

Изборите с Индия и Китай в бюлетинатаКитайски дълг кучета "мост към просперитета" на Малдивите Индия отхвърля опита на Китай да преименува спорни места

На власт от 2018 г., 61-те годишен от Демократическата партия на Малдивите (MDP) заздрави отношенията с Индия, с която Мале има силни културни и финансови връзки. Той го нарече политика „Индия на първо място“.

Малдивите отдавна са били под сферата на влияние на Индия. Поддържането на присъствието си там даде на Делхи възможността да наблюдава ключова част от Индийския океан.

45-годишният г-н Muizzu от коалицията на Прогресивния алианс подкрепя по-добри отношения с Китай.

Китай, със своите бързо разрастващи се военноморски сили, иска достъп до такова стратегически важно местоположение - нещо, което неговият съперник Индия иска да предотврати. Пекин също се стреми да защити енергийните си доставки от Персийския залив, който минава през района.

През последното десетилетие Делхи даде на Малдивите два хеликоптера и малък самолет . През 2021 г. отбранителните сили на Малдивите казаха, че около 75 индийски военни са базирани в страната, за да управляват и поддържат индийските самолети.

Скоро след това опозицията започна Кампания „Индия вън“, която изискваше индийският персонал по сигурността да напусне Малдивите.

Преди г-н Солих Абдула Ямин от Прогресивната партия (PPM) беше президент от 2013 до 2018 г. По време на мандата му Малдивите се доближиха до Китай и се присъединиха към инициативата на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“. , което му забранява да участва в тазгодишния вот.

Стотици поддръжници на г-н Muizzu се събраха пред централата на PPM, за да отпразнуват победата.

Кой е Мохамед Муизу?

Г-н Муизу, роден през 1978 г., има докторска степен по строително инженерство от университета в Лийдс, Обединеното кралство. Той влезе в политиката през 2012 г. като министър на жилищното настаняване.

Когато Ямин дойде на власт, министърът запази поста си и се отказа от някои огромни проекти, като например $200 m (£164 млн.) мост, който свързва Мале с международното летище, което се намира на друг остров.

През 2021 г. той спечели изборите за кмет в Мале, за първи път за PPM.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР