Избори и на 26 март, и на 2 април са

...
Избори и на 26 март, и на 2 април са
Коментари Харесай

Коя е най-подходящата дата за новите избори - коментират партиите

Избори и на 26 март, и на 2 април са добър вид за парламентарно показаните политически партии. Предпочитанията обаче въпреки всичко са за 2 април. Всички политически сили са на мнение, че даже президентът да удължи живота на 48 Народно заседание, това няма да е от изгода на никого и няма да напреднат със законодателната стратегия.

Най-голямата политическа мощ към момента счита, че в този момент нямаше да се приказва за предварителни избори, в случай че президентът не беше избрал за третия мандат Българска социалистическа партия.

" Действията на президента са ориентирани към това да конструира нова левица, тъй като в случай че силите на президента бяха ориентирани към това да има кабинет, то щеше да има кабинет. В смисъл, в случай че той беше дал мандата на " Да, България, без значение от Nexo и всички други кавги, кабинет щеше да има ", счита Любен Дилов-син, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според ГЕРБ-СДС по положителната дата от тиражираните е 2 април.

" Президентът желае с бързи стъпки да вървим към избори за мен първата допустима и най-хубава дата е 2 април, което, забележете е хубаво, тъй като първи април ще бъде ден за размисъл. А пък това, че Народното събрание има да довърши няколко значими закона, което сподели и самият президент, също работи в поддръжка на тази идея ", добави Дилов

Според партията Народното събрание евентуално ще бъде разхлабен другата седмица.

" За да са на 2 април изборите, той би трябвало да ни разпусне на 2 февруари, което значи, че ще ни даде още една седмица, с цел да се опитаме да докараме до второ четене тия два или три закона, които са свързани с проекта за резистентност и развиване ", разяснява още Любен Дилов-син.

" Възраждане " и през днешния ден потвърдиха остарялата си позиция, че този парламент би трябвало да бъде разхлабен неотложно.

" В момента, в който бъде върнат третият мандат, най-добре е още на идващия ден да бъде разхлабен Народното събрание, тъй като той просто към този момент няма какво да приема, с изключение на неприятни закони. Единствено и единствено такива, които могат да задълбочат икономическата рецесия в страната ", съобщи Костадин Костадинов.

По думите му вероятните дати оттук насетне са две.

" Или 26 март или 2 април, несъмнено, в случай че президентът не реши да бави разпускането на Народното събрание, само че да приемем, че това са допустимо най-хубавите дати, тъй че може би най-хубавото решение, което президентът би могъл да вземе в тази обстановка, в случай че на следващия ден бъде върнат третият мандат, в сряда, най-късно четвъртък Народното събрание да бъде разхлабен ".

Лидерът на " Възраждане " счита, че конфигурацията в идващия парламент ще е друга.

" Заради това се направи всичко допустимо, с цел да могат изборите да бъдат отсрочени, да не се случат изобщо и да се сътвори въпреки всичко някакво държавно управление, каквото и да е то. В последна сметка това нещо не се случи, тъй че оттук нататък както постоянно се е случвало по време на избори, ориста на България е в ръцете на българския народ. Разликата е, че преди всичко няма да влезе " Български напредък ". На последващо място всяка една от другите политически сили ще има напълно друго към този момент посланичество в Народното събрание и се надявам към този момент откакто минат тези избори, когато и да са те - дали в края на март или при започване на април, най-сетне към този момент да имаме състав на Народно събрание, в което фактически да има народни представители, а не представители на непознати посолства главно ".

Българска национална телевизия: Трябва ли президентът да забави разпускането на Народното събрание, с цел да бъдат признати значими законопроекти?

Костадин Костадинов: Не, несъмнено, тъй като тези значими, така наречен законопроекти в действителност ще задълбочат икономическата рецесия, тъй като единственото нещо, което сега държи по някакъв метод законодателната стратегия на Народно събрание, са законопроектите, планувани за влизането на България в еврозоната. Както знаете, ние събираме сега подписи за референдум против въвеждането на еврото в България и считаме, че този въпрос би трябвало да бъде подложен наложително на общонародно допитване. От тази позиция всеки един от тези законопроекти на процедура сега погазва националната воля и това надалеч не е за първи път. От тази позиция, най-хубавото решение, отново дублирам, е неотложно разформироване на Народно събрание, както самата Конституция го планува.

От Българска социалистическа партия са за избори допустимо най-скоро.

" Най-бързата дата е най-хубава, тъй като се видя, че минаха повече от два месеца закъснение. Няма по какъв начин този парламент да роди постоянно държавно управление, тъй че колкото по-бързо отидем на избори, несъмнено, според Конституцията, толкоз по-добре ", сподели Румен Гечев - народен представител от Българска социалистическа партия.

Левицата заприказва за нова настройка след изборите, която да приема значими закони.

" За страдание ние сме забавили правосъдната промяна към този момент 30 години, а в този момент поради 10 или 15 дни повече не виждам какво ще се промени, а пък и една нова настройка би имала по-голяма легитимност в тези промени ", счита още Гечев.

За " Български напредък фактът, че някои от законите не са гласувани е, тъй като са забавени от изпълнителната власт.

" Истината е, че нямаме време, колкото и време да желаеме, ние го нямаме. Датите, които са обявени сега, са 26 март и 2 април. Една седмица не мисля, че е от някакво значение, само че истината е, че на страната ѝ би трябвало устойчиво политическо болшинство, тъй като имаме редица закони, редица рецесии за решение ", разяснява Георги Самандов - народен представител от ПГ на " Български напредък ".

Експертът по конституционно право Наталия Киселова разяснява за Българска национална телевизия, че поради католическия и православния Великден има две вероятни дати на които може да се проведат изборите - 2 и 23 април.

" Няма период, в който президента откакто бъде върнат на следващия ден проучвателният мандат, би трябвало да разпусне Народно събрание. Ако се върнем в последните две години обратно, ще забележим, че става дума за седем колендарни дни, в които президентът е разпускал Народно събрание. Ако приемем, че той удължи този период, факторът по кое време да са изборите демонстрира и по кое време да бъде необуздано това Народно събрание. И защото предстоят католическият и православният Великден, през април в действителност имаме две вероятни дати за изборите ".

Какво ще реши президентът по отношение на пълномощията си, ще стане ясно най-рано на следващия ден, когато получи неизпълнения мандат на Българска социалистическа партия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР