Изборът на певицата от таджикски произход Манижа с песента Руская

...
Изборът на певицата от таджикски произход Манижа с песента Руская
Коментари Харесай

Манижа: Не мога да си позволя да ме сломят

Изборът на певицата от таджикски генезис Манижа с песента „ Руская женщина “ за представител на Русия на Евровизия 2021 предизвика  в Русия. Едни са недоволни от текста на песента, други от мелодията, трети са афектирани, че жена с таджикски генезис се показва за рускиня. Като прибавим и борбата ѝ срещу домашното принуждение, хомофобията и  " боди позитив " изявленията в Instagram, всичко това доведе до и порой от обиди — някои от хора с власт. 

От реакциите най-масови са обидите  и издевателството в обществените мрежи, най-високопоставена е съмнението в редовността на избора ѝ на най-високо държавно равнище, а най-изненадващата — започването на официално разследване на текста и театралното ѝ поведение, за разпалване на етническа ненавист, по искане на няколко публични организации. Това изяснява за какво екип на английската телевизия Channel One отпътува за Москва и снима документален филм-интервю с Манижа, за който разказва „ Гардиън “.

Въпреки всичко Манижа е оптимист и споделя, че се е научила да се оправя с пороя от нападки, почнал след като спечели правото да представа държавата, която я е осиновила. „ Не мога да си разреша да бъда сломена “, споделя тя „ Ако поради злобарите и стартира да се вайкам, ще потвърдя, че са били прави. “

На Запад Манижа може да изглежда като „ доста внимателна  феминистка “, но в Русия я разказват като радикална. Валентина Матвиенко, ръководител на Съвета на Федерацията на Русия се съмнява в избора ѝ. Дмитрий Песков, говорителят на Путин, отхвърли Евровизия: „ Говорим за съревнование между… брадати дами, с певци, облечени като пилета, не е наш проблем ". 

Манижа е подложена на тормоз, но мотивирана от младите почитатели — „ за мен е значимо те да схванат, че човек не трябва да се отхвърля от правилата си, да се продава и да бъде непочтен, с цел да вземе повече пари “.

Като тийнейджърка, тя има контракт и издава поппесни от 15-годишна възраст, само че се чувства „ като вкарана в кутия “. Не може да пее под личното си име и непрекъснато е под мощен напън да трансформира звученето и външния си тип. Първите ѝ опити да пробие независимо на алтернативната сцена, а по-късно ив Лондон, се оказват несполучливи. Когато се завръща в в Москва през 2015 година, трябва да стартира изначало. 

Тогава стартира да качва 15-секундни видео колажи в Instagram, скоро последвани от музикални клипове, които тя сама написа, продуцира, снима и инсталира. Така събира достатъчно материал за дебютния си албум Manuscript, първият, който пуска под името Манижа, въпреки предупрежденията, че е е „ прекомерно мюсюлманско за съветския пазар “.

Насърчена от възходящата си онлайн известност, тя се насочва към арт-поп жанр, който включва хип-хоп, соул, фънк, уърлд, хорови аранжименти и даже съветски фолклор, като всички те въодушевяват влизането й в „ Евровизия “ с Russian Woman. Тя цитира като ентусиазъм Били Айлиш и Алла Пугачова, тъй като и двете „ вършат това, което желаят “.

И в други свои песни Манижа е изследвала тъмното сърце на Русия посредством самоирония. „ Недославянка “ е хит от 2019 година, чието название означава „ Не напълно славянка “, представя  ориентализирана версия на Манижа, която се бори с нинджи и раздава паспорти на азиатски имигранти. „ Сама измежду непознати, непозната измежду своите “, пее Манижа. Принудена от гражданска война да напусне Таджикистан като дете, тя се бори с отчуждението и в двете страни. „ Песента стана пророческа “, споделя тя.  „ Недославянка “ в този момент дава отговор на всички въпроси, които обществото ми задава. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР