ившият конституционен съдия Румен Ненков коментира в предаването „Здравей България”

...
ившият конституционен съдия Румен Ненков коментира в предаването „Здравей България”
Коментари Харесай

Румен Ненков: Президентът изврати думите на премиера

ившият парламентарен арбитър Румен Ненков разяснява в предаването „ Здравей България” по NOVA политическата рецесия в страната, концепцията за рестарт на страната и предложенията на премиера Бойко Борисов в Конституцията.

Относно изказванието на президента Румен Радев, че право на такава самодейност има единствено президентът и не по-малко от половината депутати в Народното събрание, Ненков съобщи:

„ Аз няма да ставам бранител на премиера Борисов, само че думите му са извратени от президента .

Той сподели, че депутатите от ПГ на ГЕРБ ще внесат такова предложение, депутатите разполагат с това право.

Президентът, в случай че си спомняте, когато назначи Иван Гешев за основен прокурор, стартира съвещания за промени в конституцията. В края на краищата мина към този момент може би година и обществеността очакваше да види какъв е резултатът от тези съвещания.

Някъде прочетох, че неговият юридически консултант проф. Друмева е споделила, че има някаква подготвеност, само че заради това, че е изчерпано доверието в настоящия парламент, измененията ще бъдат препоръчани в идващия. Очевидно тези оферти не могат да бъдат свързани с съществени промени, защото не плануват привикване на Велико национално заседание. Аз

не виждам спънка тези оферти на президента да бъдат оповестени на обществеността ,

да забележим какво е решил този мозъчен концерн, какво се предлага”.

Той е на мнение, че в конфликта сред прокуратурата и президента няма страна на „ добрите”: „ От една страна прокуратурата надвиши правата си, освен с влизането на „ Дондуков” 2, а и с разгласяването на условия от закритото досъдебно произвеждане (за смс-комуникацията). От друга страна съгласно мен и президентът наруши Конституцията и до момента в който от страна на прокуратурата към този момент има някаква въздържаност, то от другата страна към този момент нещата много загрубяха. И аз съм роден в София, и аз желая да се разхождам умерено из моя град. Аз твърдях, че е осквернена постройката на президентството, само че какво стана със постройката на Съдебната палата, със постройката на парламента”.

„ Президентът поддържа митинги, които са напряко противоконституционни .

Вече и аз се акордирам срещу властта, тъй като не може да обезпечи гражданските права на другите хора”, съобщи Ненков.

Бившият парламентарен арбитър заключи: „ Дилемата е дали да има избори през декември или януари, проведени от служебно държавно управление на Румен Радев, или постоянни избори през март. Това е цялата битка”.

Целия диалог чуйте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР