Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.

...
Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.
Коментари Харесай

Битката за София: десни избиратели в резерв

Иво Инджов е доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист по политически връзки.

Не желая да съм на мястото на симпатизанта на така наречен градска десница в София. В края на октомври на него ще му се наложи да избира сред неубедителния претендент на " Дeмократична България " (архитекта Борислав Игнатов, който желае да сложи герб върху Паметника на руската армия) и " гражданската " дясна кандидатура – на Борис Бонев от " Спаси София ".

НПО-то няма по какъв начин да взе участие със своя листа на изборите, само че към този момент заинтригува софиянци. През предишните години подлага на критика аргументирано и добре визуализирано в обществените медии Фандъкова и модела на ръководство на ГЕРБ в столицата. Сдружението май е единственото, което работи на терен с жителите в навечерието на изборите. Има и впечатляващ " План за София ", в който на цели 300 страници в 15 тематики са показани над 500 съответни ограничения за решение на проблемите на града. Някои от тях са много нереалистични, други спорни, само че като цяло демонстрират експертиза за пресушаване на блатото на застоя и корупцията. Но този " капитал " едва ли ще стигне за освен това от почтено показване на Борис Бонев.

При очертаващия се балотаж при започване на ноември,

клетият представител на " достоверната десница ", в случай че към този момент не е дал своя вот за претендента на ГЕРБ (сегашната кметица) още на първия тур за " по-сигурно ", ще бъде изправен пред още по-голяма алтернатива. Кого да поддържа: Йорданка Фандъкова или Мая Манолова? Или да подкара колата към Халкидики в символ на митинг против безхаберието на десните вождове, които не се споразумяха с " младежите " от " Спаси София " за обща кандидатура? В същото време Фандъкова се засилва и наподобява, че ще бъде разумният избор на Борисов, а за Манолова се ускоряват индикациите, че ще се кандидатира като самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет.

Посред лято " Маркет линкс " огласи изследване, че на първи тур Манолова би победила Фандъкова с 28% на 23%. Кандидатът на " Спаси София " към този момент е трети със 7%, следван от претендент на " Демократична България " - 4%, претендент на Вътрешна македонска революционна организация – 3%, Десислава Иванчева – 3% и Костадин Паскалев (БСП) – 2%. Манолова има и най-високият рейтинг на политик измежду софиянци. При листите за общински съветници обаче нещата наподобяват иначе: ГЕРБ би спечелил съвсем двойно повече проценти от Българска социалистическа партия и Демократична България, взети дружно. Това конкретизиране е доста значимо, тъй като общинският съвет е този, който държи действително юздите, въпреки че кметът има доста по-голяма символна власт.

Този прекомерно ранен за предизборната битка сондаж не прави по-лесен избора на уверения десен гласоподавател в София, който по една или друга причина не се асоциира с псевдодясната партия ГЕРБ. На него най-вероятно ще му се наложи да избира сред

статуквото, олицетворявано от Фандъкова, и очакванията за смяна, забулени от популизма,

който към този момент се е трансформирал в запазена марка на Манолова.

На едната теглилка на везната са проблемите, против които индивидът от градската десница роптае ежедневно, до момента в който диша зловонния въздух на столицата и вижда с очите си по какъв начин се разхищават обществени запаси за милиони. Фандъкова към този момент десета година е кмет с благословията на Борисов, макар че некадърността й, лъснала дефинитивно с окепазените поправки, подрива и неговия имидж. Тя е кукла на конци, която още минава за знак на " триумфите " на ГЕРБ в локалната власт.

На другата теглилка са незнайните към този момент планове за столицата на Мая Манолова. Като омбудсман тя съумя да се еманципира от Българска социалистическа партия и спорната си популярност в нея. Проветри институцията, която въплъщава, и показва забележима угриженост за правата на жителите. Критици отдясно, само че и отляво обаче не харесват Манолова. Тя " е популист в най-лошия смисъл на думата. При нея приказваме за тежка измама ", съобщи преди време в изявление за " Коректно БГ " Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ". Манолова " несъмнено не е индивидът, който работи за редовия български жител. Тя е измежду хората, за които правилата са адаптивни по отношение на потребностите ". В коментар за " Дойче веле " пък журналистът Ясен Бояджиев обобщава, че " някои дефинират нейната свръхактивност като турбопопулизъм и я укоряват, че употребява поста, с цел да гради кариера ". Други напомнят ролята й в " аферата Костинброд " пред 2013 година и

по какъв начин " след това се подреди измежду най-арогантните бранители на Пеевски/Орешарски. "

Голямата вяра на Българска социалистическа партия за пробив в София по модела " Радев ", хем е сигурна, че ще стане кмет, в случай че се кандидатира, хем към момента не е дала оценка на ръководството на Фандъкова. Поведението на Манолова в стила на " царското ": ще ви кажа, " когато му пристигна времето ", е обидно за всеки, който милее за града. С право е-vestnik подлага на критика, че " до момента не се чу от различните претендент кметове да кажат нещо за може би най-важните неща за града. Как ще спрат разграбването на градска благосъстоятелност и по какъв начин ще върнат ограбеното? Терени и парцели на града минаха в частни ръце с всякакви схеми. "

Ако в София завоюва Манолова, макар студения мир, който царува сред нея и партийния водач Корнелия Нинова, ще бъде разчупен 30-годишният монопол на дясното. Такава знакова победа ще разреши на Българска социалистическа партия да цака с искане за смяна в цялата страна. По-вдъхновените социалисти привиждат в подобен сюжет даже началото на края на ГЕРБ. Освен това кметското място в столицата ще минимизира негативите от предстоящото пагубно показване на Столетницата във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и други значими регионални центрове. Въпреки че като цяло прогнозите за Българска социалистическа партия са доста по-благоприятни от 2015 година

При победа на Фандъкова и предрешения избор на единствения претендент за основен прокурор,

Борисов ще бетонира властта си до края на мандата.

За да " вземе " София, партията би трябвало да активизира оптимално своя обезверен електорат. На евроизборите Българска социалистическа партия дишаше във врата й в столицата, а плануваната по-висока изборна интензивност от тези 41% през 2015 година основава предпоставки за протестен избор против Фандъкова.

Преди четири години кметицата завоюва безапелационно третия си мандат против претендентите на Реформаторския блок и Българска социалистическа партия още на първия тур с резултат от близо 240 хиляди гласа. Левите претенденти взеха сумарно към 70 хиляди гласа, а десните – към 50 хиляди В борбата на съветниците, която е главно сред твърдите ядра, ГЕРБ се показа по-слабо (161 хиляди гласа), Българска социалистическа партия – на нивото на претендента си (под 40 хиляди гласа), а Република България с 62 хиляди гласа надмина сензитивно своя кандидат.

На тези избори в София ГЕРБ ще се бори да резервира необятната си външна страна, " Демократична България " – да активизира непременно спомагателна поддръжка, най-малкото с цел да си вдигне цената за балотажа, а Българска социалистическа партия да затвърди резултатите си от евроизборите. Освен на обезпечената поддръжка на социалистите и други леви партийки (но не и от прогресивните леви, които също са омерзени от неналичието на действителна опция на Фандъкова), Манолова няма по какъв начин да не разчита и на Слави Трифонов. Разделилият се с bTV шоумен, който към този момент анонсира политически план, не крие благосклонностите си към омбудсмана, само че до момента не е обелил и дума каква тъкмо позиция ще заеме наесен. Ако застане в една редичка с Българска социалистическа партия и той би трябвало да показва отвращение, тъй като във филипиките си от " дребния екран " клеймеше мощно освен ГЕРБ, само че и социалистите.

" Автентичните десни " могат да решат изхода на втория тур в София. Не са доста, само че имат електорална тежест. На предходния локален избор те бяха към 70 хиляди души, на евроизборите – колкото и условно да е това съпоставяне, " Демократична България " получи в столицата към 55 хиляди глас.

Ако десните бъдат ядосани доста или високо стимулирани,

респективно при по-висока изборна интензивност, е допустимо " тимът " им да набъбне.

Тези гласоподаватели обаче, които в болшинството си са високо образовани, имат относително положителни приходи и са по-мобилни от останалите, най-вероятно няма да гласоподават монолитно. Почти несъмнено е, че Съюз на демократичните сили ще играе дружно с ГЕРБ по модела на евроизборите. Част от Движение " България на жителите " и зелените симпатизират на Манолова, тъй като поддържат идентични дела. Не е ясно и по какъв начин ще постъпят " десните " последователите на Десислава Иванчева, която на евроизборите получи в София близо 13 хиляди гласа, и в този момент още веднъж е в играта.

Ако за насочна точка пък служат президентските избори, може да се твърди, че на втория тур десните също ще работят с отвращение. Ако не отпрашат към Халкидики, по-вероятно е да поддържат Фандъкова, а не Манолова. Данни на " Галъп " от екзитпола на 13 нември 2016 година сочат, че " малко над половината от гласувалите за Трайков са излезли да гласоподават и на втория тур (около 140 хиляди души), като измежду тях Радев получава близо една трета от гласовете. С близо две трети от вота, Цачева води в този сегмент "

Неслучайно политологът Евгений Дайнов продължава да предизвестява, че мнозина десни привиждат Борисов като бранител от " комунистите " и непростимо му простят дузина провинения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР