Ивайло Старибратов е достатъчно добре познато име за пловдивчани. Преподавател

...
Ивайло Старибратов е достатъчно добре познато име за пловдивчани. Преподавател
Коментари Харесай

Ивайло Старибратов: Има спешни неща, за които ни трябва прав...

Ивайло Старибратов е задоволително добре познато име за пловдивчани. Преподавател във Факултета по математика и информатика към Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, някогашен шеф на Математическата гимназия.Член е на УС на „ Клъстер ИКТ Пловдив “ и член на УС на Съюза на математиците в България, ръководител на секцията на СМБ Пловдив. Депутатът от " Демократична България " даде особено изявление за „ Марица “ минути след решението на обединението да не поддържа държавно управление на Има Такъв Народ.

- Г-н Старибратов, чувствате ли се предатели, които връщат Бойко Борисов, както разгласи Слави Трифонов?

- Аз считам тези думи повече за политически трикове. Даже не толкоз политика, а метод на говорене, който аз не утвърждавам. Да, непрестанно се приказва по какъв начин връщаме ГЕРБ, Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи. Но с цел да не стане това, би трябвало непрестанен разговор. Който и да е водещ в договарянията. И да е наясно с задачата. Тя беше много размита при тези препоръчани министри от партията на Слави Трифонов. Нямаше цел!

- Има ли късмет за сформиране на държавно управление с третия мандат, в случай че той се връчи на ИБГНИ, с цел да няма противоборство сред Демократична България и Българска социалистическа партия?

- Чух такова предложение, само че не сме го даже обсъждали с сътрудниците в парламентарната група. Търсят се разновидности да не се отиде на нови избори, тъй като резултатите ще бъдат сходни. Дори не е толкоз значимо кой ще бъде първи или втори, тъй като съразмерно нещата няма по какъв начин да бъдат изменени за толкоз малко време. Трябва да се даде успокоение на хората, на бизнеса. Към всички рецесии ще прибавим и политическа. Тя е реалност, само че най-малко да е по-мека.

- Простата аритметика демонстрира, че няма по какъв начин да мине подобен кабинет, в случай че ГЕРБ и Има Такъв Народ гласоподават срещу, тъй като разполагат със 128 гласа?

- Това може да стане само с разсъдък, разговор и отговорно държание.

- Защо Христо Иванов очерта небосвод от едвам 6-8 месеца за сходно държавно управление? Не е ли по-удачно да се съчетаят с други избори?

- След 4 години най-добре (отново се смее).

- Имах поради локалните след две години?

- Визираше се мандат с ясни цели, които държавното управление би трябвало да свърши. Планът за възобновяване, да вземем за пример, отложим ли го с още един месец, отиваме на идната година. Това са незабавни неща, които ще дадат сериозна инжекция на България. Разбира се, КОВИД вълната. Идеята е да се укрепи страната. Пък при въртележка може Има Такъв Народ да бъдат на власт след една година, в случай че толкоз я желаят. Това в кръга на шегата.

- Очаквано и елементарно ли беше решението на Демократична България да не поддържа кабинета?

- Очаквано, тъй като нещата бяха много незадълбочено показани от Има Такъв Народ. Не във всички комисии бяха добре обяснени и обосновани. Нормално, препоръчаните хора за министри също да въздействат, само че по-важни бяха политиките, поетите задължения.

- Визирате това, което сподели Христо Иванов – прокурор, комисията на Цацаров, зелена енергетика, да не ги изреждам?

- Да. Включително и в образованието, където чаках съществени промени. Дори единствено в декларацията им бяха упоменати много едностранно, на първо място във висшето, и то без добре направени разбори. Да не приказваме, че междинното обучение беше прескочено. Добавям наложително КОВИД рецесията и икономическата политика, която нямаше ясни цели. Има много неща по политиките, които бяха много незадълбочено показани. По мое мнение трябваше всеки претендент за министър да седне и да беседваме. Това можеше да има резултат.

- Но тези министри Христо Иванов дефинира като доста слаби, безусловно ги назова най-слабото държавно управление, което е виждал, тъй че и да бяхте седнали?

- Те са непознати. Нормално е да се запознае човек, да види целите на отсрещната страна.

- Май тъкмо запознанството посредством малкия екран с Петър Илиев беше товарният трен, който безусловно отнесе всевъзможен късмет за държавно управление на Има Такъв Народ?

- Не единствено! (смее се). Начинът, по който се показаха нещата – на няколко пъти, не е беше естествения политически. Нямаше същински разговор, а непрестанен монолог.

- Извън тематиката – какво ще вършим с образованието с оглед надигащата се коронавирус вълна?

- Ситуацията не е по никакъв начин обещаваща с оглед това, което виждаме в Израел, а и в други страни. Там към този момент имунизират и децата, само че продължава да се повишава броят на инфектирани. Надеждата ми е да се отиде в присъствена форма, най-малко в по-голямата част от времето, само че не съм необикновен оптимист.

- Не става другояче, споделям го като родител на двама възпитаници?

- Абсолютно. Аз бях от хората, които молих пред 15-20 години за отдалечена форма, само че не в този всеобщ тип. Говорим, когато едно дете отсъства, да може да има опция да учи. Но и тук изоставаме. Липсват архитектури на класните стаи за онлайн образование, на стандарти. Защото стои детето в къщи и учителят приказва! Това образование ли е? Категорично, не! Методиката на преподаване е изрично друга. Трябваше до момента да са осъществени куп принадлежности. Липсва и най-важното – разбор какъв е дефицитът на всеки възпитаник. Анализът стига до шефа в този момент: учениците знаят или не знаят? Какво значи! Трябва да е дълбочинен разбор, до всяко дете. Един може да е бил деен по математика, само че изобщо да не е гледал компютъра по български. Това трябваше още юни месец да е направено.

- Тази промяна на държавни управления и избори сигурно не въздейства добре?

- Така е. Трябва да има предвидимост. Стабилност. Да се знае какво би трябвало да създадем в непосредствен проект. Най-малкото родителите да знаят ще има ли отдалечено. За да запазят най-малко отпуските си. Тази непредвидимост е най-лошото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР