Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете

...
Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете
Коментари Харесай

Всяко трето дете страда от късогледство, показва глобален анализ

Зрението на децата непрекъснато се утежнява, като всяко трето дете към този момент страда от късогледство или не може да вижда ясно нещата в далечината, демонстрира световен разбор, представен от Българска телеграфна агенция. 

Авторите му означават, че затварянето по времето на пандемията от COVID-19 е оказало негативно влияние върху зрението, защото децата са прекарвали повече време пред екраните и по-малко време навън.

Изследователите предизвестяват, че късогледството (миопия) е възходящ проблем за здравето в международен мащаб, който до 2050 година ще засегне още милиони деца.

Най-високите проценти са регистрирани в Азия - 85 на 100 от децата в Япония и 73 на 100 от тези в Южна Корея страдат от късогледство. В Китай и Русия над 40 % от децата са късогледи. 

Най-ниски проценти на късогледство - 1 на 100, откривателите регистрират в Парагвай и Уганда.  Във Англия, Ирландия и Съединени американски щати казусът визира към 15 % от децата.

Анализът, оповестено в British Journal of Ophthalmology, прави обзор на проучвания, обхванали повече над пет милиона деца и младежи от 50 страни на шестте континента.

Авторите му са открили, че процентите на късогледство са се утроили сред 1990 година и 2023 година, нараствайки до 36 на 100.

Според откривателите това нарастване е било " изключително видимо " след пандемията от КОВИД-19.

Късогледството нормално стартира в началното учебно заведение и има наклонност да се утежнява, до момента в който окото спре да се развива на към 20-годишна възраст.

Съществуват фактори, които го вършат доста по-вероятно - животът в Източна Азия е един от тях.

Генетиката - чертите, които децата наследяват от родителите си, също оказва въздействие. Съществуват обаче и други фактори, като да вземем за пример изключително ранната възраст (две години), на която децата стартират образованието си тук-там като Сингапур и Хонконг.

Това значи, че през ранните си години те прекарват повече време, съсредоточавайки се върху книгите и екраните, което натоварва очните мускули и може да докара до късогледство, демонстрират проучванията.

В Африка, където учебното образование стартира сред шест и осемгодишна възраст, късогледството е седем пъти по-рядко срещано, в сравнение с в Азия.

По време на затварянето поради КОВИД-19, когато милиони хора по света трябваше да стоят на закрито за дълги интервали от време, зрението на децата и младежите пострада.

До 2050 година това положение може да засегне повече от половината младежи по света, предвиждат откривателите, представени от Би Би Си.

Момичетата и младите дами евентуално ще имат по-високи равнища на заболеваемост от момчетата и младите мъже, защото те са склонни да прекарват по-малко време в действия навън в учебно заведение и вкъщи, когато пораснат, демонстрира още анализът.

Растежът и развиването на девойките, в това число пубертетът, стартират по-рано, което значи, че при тях късогледството също се демонстрира по-рано.

Въпреки че до 2050 година се чака Азия да бъде с най-високи равнища спрямо всички останали континенти, с близо 69 % късогледство, разрастващите се страни също могат да доближат 40 %, споделят откривателите.

За да предпазят зрението си и да понижат вероятността от развиването на късогледство, децата би трябвало да прекарват най-малко два часа на открито всеки ден, изключително на възраст сред седем и девет години, споделят английски очни специалисти.

Те предлагат на родителите да заведат децата си на очен тест, когато са на тази възраст, даже в случай че зрението им е било проверявано по-рано.

Родителите също така би трябвало да имат поради, че късогледството се среща в фамилиите и в случай че някой от тях страда от казуса, вероятността децата също да са късогледи е три пъти по-голяма спрямо останалите.

Късогледството не може да се лекува, само че може да се поправя с очила или контактни лещи.

Специални лещи могат да забавят развиването на късогледството при дребните деца, като предизвикват окото да пораства по друг метод, само че те са скъпи. В Азия, където тези специфични лещи са доста известни, се употребяват и стъклени класни стаи, които имитират образование навън.

Опасенията са, че високите равнища на късогледство могат да доведат до огромен брой необикновени очни болести в по-напреднала възраст.

Експертите припомнят, че измежду признаците на късогледство са усложнения при разчитане на думи от разстояние, да вземем за пример при четене на дъската в учебно заведение, седене покрай тв приемника или компютъра или държане на мобилен телефон или таблет покрай лицето, главоболие, постоянно триене е на очите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР