Ивайло Мирчев е роден през 1980 г. в Добрич. Завършва

...
Ивайло Мирчев е роден през 1980 г. в Добрич. Завършва
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев пред Dir.bg: Дано ИТН спрат странната си игра и се върнат в преговорите за кабинет

Ивайло Мирчев е роден през 1980 година в Добрич. Завършва бакалавър в Стопанска академия " Д. А. Ценов " със компетентност " Маркетинг ", както и магистратура в Българска академия на науките със компетентност " Финанси ". Икономист и притежател на две български IT компании, член на Изпълнителния съвет на " Да, България! ". Той и водачът на партията Христо Иванов предходната година акостираха с лодка на плажа в Росенец, където се намира имението на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, и провокираха инспекция за законността на постройките. Депутат от коалиция " Демократична България " и в 45-ия, и в 46-ия парламент, в който беше определен за ръководител на Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии. Семеен, с две деца.

- Г-н Мирчев, откакто " ИТН " (ИТН) не получи вашата и на останалите партии поддръжка и отвърна, че няма да поддържа третия мандат, съставянето на държавно управление наподобява невероятно. На какво разчитате към момента, в случай, че в последна сметка изрично и вие, и ИБГНИ заявихте, че няма да застанете и зад кабинет с мандата на Българска социалистическа партия. Има ли въобще смисъл от новите съвещания при президента, откакто пък самият той не одобри концепцията на социалистите служебните министри да станат постоянни?

- Разчитаме, че Има Такъв Народ ще се върнат на масата за договаряния и третият мандат, след съвещания с партиите, ще може да бъде осъществен. Но това не може да стане без тях.

- Вярвате ли в действителност, че това ще се случи, те бяха безусловно безапелационни, че няма да го създадат, а и връзките ви станаха прекомерно персонални, в това число с офанзиви за фамилията на Христо Иванов?

- Ние спор с тях нямаме и държа да отбележа, че по никакъв метод не отговаряме на този вид офанзиви и не считаме, че това е зрелият политически диалог в Народното събрание. По тази причина няма да отговорим по същия метод на сътрудниците. Трябва да сме много по-прагматични и да знаем, че ние сме в Народното събрание и представляваме хора, от които сме желали поддръжка. Не може да си в Народното събрание и да се държиш по този не изключително парламентарен метод. От тази позиция, пренебрегваме това тяхно държание и персоналните нападки и се концентрираме върху това да конструираме ръководство, в случай че те проявят разсъдък и се върнат на масата на договарянията в идващите една-две седмици. Притеснявам се, че в случай че това не стане, резултатът ще е - нови избори. Песимист съм за разнообразни сюжети и нямам доверие, че без Има Такъв Народ можем да създадем нещо.

- От всички офанзиви на партията на Слави Трифонов против служебните министри, най- обоснована се оказа тази с канадското поданство на Кирил Петков. Според адвокати евентуално, даже да се окаже, че заявеният от него отвод не е задоволителен, Конституционният съд (КС) ще реши, че подписаните му решения са годни. Президентът пък даже съобщи, че това е офанзива на корупционери. Смятате ли обаче въпреки всичко, че това е гаф, който може да се окаже черна точка и за Петков, и за целия длъжностен кабинет, и даже за Румен Радев, в случай, че това напълно не е първият сходен проблем и би трябвало да са ревизирали какво би трябвало да се направи?

- Такива проблеми имаше, да, Конституционен съд обаче би трябвало да има последната дума и всички ние да се съобразим с нея. Но аз мисля, че Кирил Петков свърши добра работа в министерството на стопанската система, той показва и освен той - има и други положителни министри - че един министър, даже в служебно държавно управление, може да свърши нещо потребно, без да бъде проводник на корупционни ползи, което наблюдавахме в ГЕРБ. От тази позиция, без значение какво е поданството му, аз мисля, че е извънредно потребен стопански министър. Не мога да кажа дали това е черна точка, в действителност бих изчакал Конституционен съд да каже дали е нарушен законът или не.

- А каква играе в действителност Има Такъв Народ съгласно вас - от една страна персонално Трифонов разгласи, че партията му освен ще поддържа президента за втори мандат, а даже, че го издига, от друга - не стопира да громи назначените от него министри?

- Странна детска игра, това е най-краткият метод, с който мога да го дефинира. Поведението им е необичайно, безусловно необяснимо за нас. Защото, когато народът ти дава 65 депутати, ти не си в позицията да се държиш все едно имаш 165. Тогава сядаш с другите партии и сформираш коалиция. Друг вид няма. Ако не ти харесва обединението, отиваш при народа и казваш: " Вижте какво, не ми харесва обединението, трябват ми повече от 65 депутати ". И той преценя дали да ти ги даде. Но в тази обстановка истината е коалиция, в която ползите на всички публични групи са еднообразно предпазени, това е което от Има Такъв Народ не можаха да схванат и се надявам да го осъзнаят и да се върнат в договарянията.

 Снимка: Булфото

- Ако това не се случи обаче, както наподобява най-вероятно, разчитате ли, че на третите избори за тази година " Демократична България " ще усили гласовете си, както стана на вторите, или се опасявате, че в действителност хората всеобщо ще бойкотират вота?

- Ние не се тормозим от нови избори, това е извънредно значимо, държим доста добре да се знае от всички. Но не желаеме да вървим наложително към това, не е нашата цел, опитваме да създадем всичко допустимо, доколкото може, да се осъществя ръководство в границите на този мандат. Ако въпреки всичко цената на всичко, което се случва, е да се отиде на избори, ние сме подготвени, ние сме биткаджии, само че не съм уверен, че народът желае непрекъснати избори. Въпреки това, не мисля, че може да става дума за протест, социологически изследвания демонстрират, че ние усилваме поддръжката си и аз имам вяра, че това е наклонност, която ще продължи.

- Но след нови избори конфигурацията в Народното събрание надали ще се промени изключително, даже да има някаква дребна разлика в броя депутати и тогава - накъде?

- Ами това е волята на суверена, т.е. хората вземат решение, а депутатите ги съставляват и се преценяват с техните решения. Съжалявам за консервативния ми отговор, само че това са обстоятелствата и няма по какъв начин ние да променим нещо радикално. Единственото, което можем да създадем, е да убеждаваме хората да дадат гласа си за нас.

- Не сте безапелационни за актуализацията на бюджета, както ГЕРБ и Движение за права и свободи, които отхвърлиха да я поддържат, Христо Иванов съобщи, че ви тормози това, че е конструиран, очаквайки средства от Плана за възобновяване. В същото време президентът е безапелационен, че актуализацията е безусловно наложителна и даже обвързва даването на третия мандат с нея. При това състояние - ще я подкрепите или не в пленарната зала и при какви условия?

- Ние чакаме този въпрос да се преглежда в бюджетна комисия, с цел да дадем нашите хрумвания по време на полемика, само че изобщо нямаме твърда позиция, като изразената от други партии - че няма потребност от актуализация, че няма да подкрепим. Искаме обаче да обсъдим с сътрудниците в Народното събрание някои наши нови визии, които да опитаме да осъществяваме.

- Бихте ли споделили някои от тях?

- Нека въпреки всичко да изчакаме обосновката на финансовия министър да влезе в Народното събрание, тъй като мястото за този диалог е там.

- Всички партии осъдиха полицейското принуждение зад колоните на Министерски съвет по време на митингите предишното лято, основният прокурор - който вашата групировка непосредствено упрекна, че е укривал записите, обаче отхвърли да се яви на чуване в Народното събрание. Христо Иванов сподели, че единственият метод Иван Гешев да не пристигна, е да подаде оставка. Той обаче отговори, че съгласно решение на Конституционен съд от 2017 година " Народно събрание не може да изисква от основния прокурор отчет по отношение на активността на прокуратурата по съответно наказателно произвеждане ". Как отговаряте на това и ще предприемете ли някакви други дейности?

- Главният прокурор сега е задължен да се съгласи с решението на Народно събрание и да пристигна да прочете отчета си, след което ние ще имаме въпроси. Така че каквото и да приказва, той е задължен да пристигна. Това е негово законово обвързване, тук не става дума за неговите тълкувания на Конституцията, които още веднъж са от позиция на ползите, които той обслужва, които никога не са тези на обществото. Така че на Иван Гешев ще му се наложи да пристигна в Народното събрание, ние ще създадем всичко допустимо. И освен това - работим доста от дълго време този човек да не бъде основен прокурор, тъй като той е позор и за прокуратурата, позор и за България, когато това се спомене в Брюксел.

- И въпреки всичко, в случай че той не го направи, какви ще са вашите стъпки?

- Ако той откаже, ние ще забележим какви са правните дейности, които можем да предприемем, само че не звучи добре основният прокурор да нарушава закон и мисля - без да съм правист, че това ще отвори пътя за неговото премахване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР