Перото, за което първоначално се очакваше да достигне до 3

...
Перото, за което първоначално се очакваше да достигне до 3
Коментари Харесай

Най-скъпото перо в света е продадено на търг

Перото, за което в началото се очакваше да доближи до 3 000 $, счупи предходния връх, който беше за перо от същия тип, с 450 %, оповестиха от аукционната къща Webb`s.

Птицата хуя е свещена за народа маори. Техните пера постоянно са били носени като декорации за глава от вождовете и техните фамилии, а също по този начин са били подарявани или търгувани.

Последното доказано наблюдаване на птицата е през 1907 година, само че съгласно Музея на Нова Зеландия двадесет до тридесет години по-късно се оповестява за непотвърдени наблюдения.

Хуя е била дребна пойна птица от фамилията на ваталите в Нова Зеландия и е била известна със качествата си да скача и красивото си оперение, което се отличава с белия връх по края.

Перото, продадено в понеделник, е било " в отлично положение " - споделя Лия Морис, началник на отдел " Декоративни изкуства " в аукционна къща Webb`s.

 

" То към момента има своя доста присъщ искра и няма никакви повреди от инсекти ", споделя тя пред Би Би Си. Тя прибавя, че аукционната къща е рамкирала предмета зад UV защитно стъкло и с архивна хартия, което значи, че той ще има " в действителност дълъг живот ".

 

Перото е записано като taonga tūturu в границите на система за отбрана на предмети, направени от маори. Само колекционери, които са имали лиценз в системата, са имали право да го закупят и то не може да напусне страната без позволение от Министерството на културата и културното завещание.

 

Големият интерес и възторг от страна на новозеландците също помогнаха за повишение на цената, съгласно госпожа Морис. " Имаме рекорден брой хора, които виждат по какъв начин да станат регистрирани колекционери ", споделя тя. " В Нова Зеландия сме толкоз загрижени за грижата за земята, за околната среда и за нашата флора и фауна. "

 

" И мисля, че може би тъй като тази птица към този момент е изчезнала, ще погледнем към други птици в Нова Зеландия и ще кажем, че не желаеме това да се случи още веднъж ", прибавя тя.

В предишното перата на хуя са били знак за статус на маорите. Още преди идването на европейците типът е бил рядка птица, само че откакто придобива известност измежду пристигналите в Нова Зеландия, става цел за колекционери и търговци на мода, което води до изгубването му, съгласно Музея на Нова Зеландия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР