Иван Портних © Анелия Николова ВизиткаИван Портних има магистърски степени

...
Иван Портних © Анелия Николова ВизиткаИван Портних има магистърски степени
Коментари Харесай

Иван Портних: Важно е да преодолеем клишето, че градът е вечният догонващ

Иван Портних

© Анелия Николова Визитка

Иван Портних има магистърски степени по интернационалните стопански отношение от Университета за национално и международно стопанство и по бизнес администрация от Франкофонския институт по администрация и ръководство в София. От 2001 година до 2013 година е общоприет управител на " Грандхотел Варна ". На 12 май 2013 година е определен за народен представител от ГЕРБ в 42-ото Народно заседание, само че мандатът му е преустановен скоро по-късно поради присъединяване му в предварителните избори за кмет на града в края на юни, които завоюва. Нов, цялостен четиригодишен мандат Портних получи след изборите за локална власт, извършени през 2015 година Още по тематиката
Северният остров

Въпреки неналичието на инфраструктура и огромни нови вложения Варна продължава да е привлекателен център и град, цялостен със стаена сила. Време е тя да бъде освободена и подкрепена
2 юни 2018
Бъдещото лято на Варна

Без автомагистрали и огромни вложения, Варна и районът не престават да търсят и намират нови хрумвания за развиване
31 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Как приемате сравнението " Варна – новият Бургас "?

- За мен Варна е морската столица на България, град с голям капацитет, който развиваме динамично, сполучливо и стабилно. Доказателство за това са и редица външни оценки за Варна: Световната банка в своята ранглиста " Правене на бизнес в Европейския съюз 2017 година " и в съпоставяне на бизнес средата в 6 града - Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна, дефинира морската столица като град, в който най-лесно и бързо се започва бизнес.

Друг образец - тази година българското посланичество на Европейската банка за възобновяване и развиване награди взаимния план с община Варна за охранителните канали в Аспарухово с " Приз за резистентност ". Спечелихме премията от общо 55 номинации. Варна бе определена да бъде един от 30-те града в Европа, които ще получат поддръжка от Европейската комисия за развиване на бранша с най-голям стопански капацитет - цифровият.

Това са част от експертните оценки, които Варна получава - със или без съпоставения.

И въпреки всичко през лятото на 2017 година министър председателят Борисов даде обещание на Варна 128 млн. лева до 2019 година, с цел да може, както самичък той се изрази, " да догони Бургас ". Как се стигна дотук - Варна да е в догонваща позиция?

- Варна получава сериозна поддръжка от държавното управление и персонално от премиера Бойко Борисов. Не знам от времето на демократичните промени до момента страната да е била толкоз деен сътрудник на Варна.

Много значими за мен са поддръжката на варненци, както и превъзмогване на клишето, че градът е безконечният догонващ. Мотивиран съм да работя, да диря новаторски решения за ръководство, тъй като морската столица има собствен път на развиване.

Що се отнася до средствата, обезпечени от държавното управление, това са 85 млн. лева за строителството на новия сектор на бул. " Левски " и построяването на пробив на бул. " Сливница " от бул. " Ян Хуняди " до бул. " Атанас Москов ".

Какъв е в действителност размерът на капиталовата стратегия, която Варна извършва сега? В разнообразни интервали от време през последната година сумата варираше, а и не стана доста ясно от кое място ще дойдат всички пари?

- Инвестиционната стратегия на община Варна по Оперативна програма " Региони в напредък 2014-2020 " е на обща стойност 127.7 млн. лева и цифрите в никакъв случай не са варирали. Тя е обществена и е оповестена в уеб страницата на общината. Финансовите параметри на плановете от главния лист са 85.6 млн. лева, а 42 млн. лева – на аварийните планове.

Средствата са разпределени в няколко целта – енергийна успеваемост - 2.8 млн. лева, интегриран градски превоз - 29.3 млн. лева, градска среда - 25.2 млн. лева, обществена и културна инфраструктура - 12 млн. лева, просветителна инфраструктура - 16.3 млн. лева, за естетизация и рационализация на междублокови пространства.

По оперативна стратегия " Околна среда " построяваме канализация и пречиствателната станция в курорта Златни пясъци. Тук е мястото да споменем и решените екологични проблеми с сполучливо осъществени планове – модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води на Варна, създаване на Регионалната система за ръководство на отпадъците.

Кои са целите в капиталовата стратегия на Варна до 2022 година?

- Инвестиционната стратегия на община Варна е до края на програмния интервал на фондовете на Европейски Съюз – т.е. до 2020 година Разбира се, паралелно с това работим и по доста планове, за които търсим разнообразни благоприятни условия за финансиране. Например новата постройка на библиотеката, преместването на пристанището и развиване на новата зона край Морска гара, създаване на нова постройка на Математическата гимназия, музей на Антон Новак в Морската градина, градеж на рибарско пристанище в местността Карантината в Аспарухово – един огромен план, по който работим с Министерството на земеделието.

Друг значим дълготраен приоритет са двете новосъздадени индустриални зони. В партньорство с Националната компания " Индустриални зони " и Транзитната комерсиална зона Варна създадохме зона " Острова ", която разполага с 35 ха в западната част на Южната промишлена зона в града. Втората е " Индустриална зона Варна ", която включва и общините Аксаково, Белослав и Девня. Целта е да създадем условия за вложение, разкриване на нови работни места и съчетаване на конкурентната работна мощ от Варна, промишлените комплекси в Девня и логистиката в Аксаково и Белослав. Вече има деклариран мощен интерес от задгранични компании и към двете зони.

Защо огромни поправки в града се случват постоянно около политически събития. През 2013 година, когато се организираха междинните избори за кмет във Варна, незабавно беше ремонтиран входният бул. " Владислав Варненчик ". Преди постоянните избори през 2015 година - централният " Княгиня Мария Луиза ". Сега, отново преди изборите следващата година, тече реконструкцията на различен бул. - " Васил Левски ". Не е ли редно такива поправки да стават поради жителите на града, не поради политически събития и по кое време ще излезем от този цикъл?

- Част от бул. " Владислав Варненчик " бе ремонтиран по времето на моя предходник. А другояче от избирането ми за кмет на Варна през юли 2013 година досега не знам да е имало интервал, в която не сме правили поправки на улична инфраструктура. За 4 години обновихме най-важните пътни артерии в града - бул. " Христо Ботев ", бул. " Мария Луиза ", бул. " Трети март ", бул. " Княз Борис I ", бул. " Цар Освободител ", централната пешеходна зона, във Виница – бул. " Цар Борис III ", в Аспарухово – ул. " Мара Тасева ", " Първи май " и доста други. На финала сме на ремонта на бул. " Приморски ", а що се отнася до бул. " Левски " – несериозно е да се твърди, че реконструкцията му е предизборна. Започнахме работа през август 2017 година, завършваме тази година, а локалните избори са през 2019 година

Кога би трябвало да работим, с цел да не провокираме съмнения за предизборни акции?

Защо бул. " Васил Левски " да е най-неотложният проблем на Варна - какви са предстоящите резултати от ремонтите на инфраструктурата?

- Булевард " Левски " не е наложителен проблем, а план, който взема решение неотложни проблеми – като тапите да вземем за пример. Освен това ще обезпечи бърза връзка с курортните комплекси на север от Варна, като разтовари трафика от центъра на града. Да не пропусна и екологичния резултат – над 47 хиляди тона боклуци разчистихме от гетото в Максуда, трупани с десетилетия.

Проектът бул. " Левски " е от две елементи, които са с друго финансиране - от Оперативна програма " Региони в напредък " и от страната, само че се осъществят паралелно.

Мащабите на това строителство могат да бъдат съпоставени с построяването на Аспаруховия мост. Към момента са изпълнени 58 хиляди кубика ровове по трасето на булеварда, построени са над 4.5 км водопроводи и канализация и 1820 броя водачи, работи се по промяна на дерето, по структурите на булевардите " Владислав ", " Сливница ", " Цар Освободител ", както и по пилотните структури на оборудването на ул. " Прилеп " и на ул. " Кракра ".

През последните повече от 20 години Варна от време на време е обект на рецензии за метода, по който се разпорежда работата по инфраструктурни планове, избора на изпълнителите им и качеството на работата им. Има ли по какъв начин да се понася отговорност за неприятни поправки и по какъв начин се взема решение този проблем в общината?

- Мога да разясня работата по инфраструктурните планове за последните 4 години. По обектите и сега се работи доста динамично, организират се процедури по Закона за публичните поръчки, има гаранционни периоди, които се съблюдават, става известно нужният надзор. Като образец мога да посоча най-сложният план - строителството на бул. " Левски ", където е основана доста добра организация, работи се на смени, в това число в почивни и празнични дни. Законът разрешава при открити нарушавания да бъдат налагани наказания на неточни реализатори.

Ако планът ви за нова постройка на варненската библиотека бъде осъществен, това май ще е първата постройка с културни функционалности, издигната в България след 1989 година Премиерът Борисов като че ли не бърза доста с този план, ще се случи ли той?

- Това е един доста упорит план на община Варна и обща идея с екипа на районната библиотека " Пенчо Славейков ". Подкрепят ни всички варненци, които желаят да има ново културно пространство в града – освен като дом за книжното благосъстояние, само че и с галерии, изложбени и концертни зали. Организирахме интернационален конкурс, в който се включиха над 300 архитектурни бюра от целия свят. Сградата ще бъде с 17.5 хиляди км.м разгъната застроена повърхност и под земята паркинг с 330 места. Вече има позволение за градеж на обекта, имаме и оферти от побратимени с Варна градове за работа по взаимни планове в сферите на библиотекознанието и дигитализацията на книжния фонд. Финансиране търсим от разнообразни източници.

През м.г. Варна беше Европейска младежка столица, съумя ли градът да се възползва в цялостен размер от опциите, които това " домакинство " му даде?

- Призът " Европейска младежка столица " е купа в развиване. Ние работим за нейното надграждане и доста от плановете, които бяха стартирани през 2017 година, през днешния ден имат своето възходящо продължение. Например събитието Innowave, което м.г. провокира възторг измежду IT специалистите. Предстои второ издание през октомври. Тогава Innowave Pre Summit 2018 ще събере във Варна мениджмънта на четири цифрови хъба от Европа, както и представители на висшия мениджмънт на Apple, Гугъл, Amazon, eBay, Alibaba, Yandex, Dell, Twitter, Booking, TripAdvisor и други.

Предстои и второ издание на концерта на МТV, откакто пилотното пожъна голям триумф през лятото на предходната година. Пример за дейна активност е и Социалната чайна, чийто екип стабилно работи по тематики, свързани със общественото предприемачество.

Варна ще бъде Европейски град на спорта през 2019 година В същото време общината като че ли изцяло изгуби контрола си като съучастник в компанията, която трябваше да построи най-голямото спортно оборудване в града – стадион " Варна ". Ще има ли стадион в последна сметка и по кое време?

- Стадион " Варна " е част от проблемите, които наследих, само че които сполучливо намират своето решение, по този начин както намерихме излаз за стадион " Спартак ".

В сдружението " Спортен комплекс Варна " община Варна има 35% от капитала, а представител в общото заседание на сдружението се избира от Общинския съвет. Информацията, която ми е предоставена е, че строителството продължава.

Проектът " Интегриран градски превоз на Варна " беше най-големият, по който общината е работила до този миг – 115 млн. лева Той завърши от дълго време, само че съществени съставни елементи от него по този начин и не заработиха – така наречен BRT кулоар, електронната билетна система, известяването в действително време за придвижването на рейсовете, има и още. Защо стана по този начин?

- Проектът " Интегриран градски превоз " завърши, само че техническата подготвеност и въвеждането в употреба на системите изискват спомагателни юридически, процедурни и организационни действия отвън рамките на плана.

Знаете, че е пусната пилотно линия №10 от общинската транспортна скица. Поетапно следва да бъдат включени и останалите линии след приемане от общинския съвет на нова транспортна скица и нова тарифна скица.

Контролният център за ръководство на всеобщия градски превоз, с който са свързани автоматизираната билетна система, системата за информация на пасажерите в действително време и системата за предоставяне на преимущество на транспортните средства, е изцяло построен и работещ.

Успяхте ли за съвсем мандат и половина, през които управлявате града, да реформирате администрацията си по този начин, че да дава отговор на новата динамичност в развиването му?

- Реформата в администрацията е перманентна и това в действителност се постанова от динамичността в развиването на града. В момента да вземем за пример преговаряме с компания, която е водач в Европа в IT бранша за основаване на платформи в разнообразни посоки. Търсим опция за дейно ръководство и създаване на вътрешни системи, които да облекчат и администрацията, и жителите.

Въвеждането на нови електронни услуги, систематизирането и обновяването на информацията в интернет също е измежду целите ни. Партнираме си с blockchain-компания за решение на проблеми с уличните кучета. Пилотният план планува основаване на единна децентрализирана платформа за подаване на сигнали за проблеми с бездомни или домашни любимци. Община Варна ще получи и употребява безплатно системата и имам вяра, че ще бъде потребна за хората.

Кой е триумфът, който цените най-вече в работата си като кмет на Варна?

- Авторитетът на кмета се крепи на свършената работа, а оценка за това дават хората.

А има ли неточности, за които съжалявате, че сте позволил през това време?

- Няма идеални хора. Важното е грешките да не се повтарят, да се вършат нужните заключения и да се продължава напред.

Интервюто взе Спас Спасов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР