Иван Чепаринов приключи участието си на Световната купа по шахмат

...
Иван Чепаринов приключи участието си на Световната купа по шахмат
Коментари Харесай

Чепаринов отпадна на Световната купа по шахмат

Иван Чепаринов завърши присъединяване си на Световната купа по шахмат в Сочи. В третия кръг той отстъпи с 1,5:2,5 точки на руснака Пьотр Свидлер. В неделя и понеделник двамата шахматисти направиха бързи ремита в партиите по типичен шахмат и през днешния ден трябваше да изиграят тайбрек на съкратена времева контрола. 45-годишният Свидлер, който е номер 29 в международната класация, съумя да завоюва първата от тях с белите, а във втората стигна до реми, което му бе задоволително за класиране измежду най-хубавите 32-ма и да си обезпечи среща със сънародника си Никита Витюгов.

34-годишният Чепаринов би трябвало да съжалява за пропуски, които направи, защото изключително във втората партия, в която беше с белите фигури, имаше доста по-добра позиция на дъскатаСлед отпадането на Чепаринов България остава единствено с един представител в Световната купа. Това е някогашната международна шампионка Антоанета Стефанова, която на осминафиналите ще играе с лидерката в схемата при дамите Александра Горячкина от Русия.

Днешният ден мина с две доста съществени изненади при мъжете. Номер 6 в света Шахрияр Мамедяров от Азербайджан отстъпи с 1,5:2,5 точки на младия арменец Хайк Мартиросян, до момента в който 16-годишният узбек Нодирбек Абдусатторов се наложи с 3:1 точки над номер 8 в света Аниш Гири от Нидерландия. От шампионата в понеделник отпадна международният номер 2 Фабиано Каруана (САЩ), а номер 5 Левон Аронян от Армения бе заставен да се отдръпна във втория кръг поради грипоподобно заболяване.

В сряда е първият почивен ден за участниците на Световната купа по шахмат, а в четвъртък са първите партии от четвъртия кръг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР