Ива Митева от Има такъв народ“ бе избрана за председател

...
Ива Митева от Има такъв народ“ бе избрана за председател
Коментари Харесай

Ива Митева – третата жена председател на парламента

Ива Митева от „ ИТН “ бе определена за ръководител на 45- ото Народно заседание. За кандидатурата на Ива Митева гласоподаваха 160 депутати от " ИТН ", " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ". Депутатите от ГЕРБ се въздържаха, само че гласовете им отидоха за техния претендент – Цвета Караянчева. Тя обаче събра единствено 75 гласа, всички от ГЕРБ. Против нея гласоподаваха 162 депутати. Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов не участваше в гласуването – той е под карантина поради позитивен тест за ковид, само че можеше да гласоподава посредством онлайн платформата, както направиха другите карантинирани.

" Осъзнавам отговорността и упованията да отговорим на провокациите на новата действителност. Убедена съм, че ще работим почтено в този парламент "  каза Митева в приветствието си към депутатите и уточни, че от техните дейности зависи България да е правова и демократична страна.

" Прозрачността и отчетността би трябвало да бъдат водещи правила в работата на това Народно заседание като конституционните правила, свързани с парламентарния надзор, чуването на органите на правосъдната власт и на органите, които напълно или отчасти се избират от парламента  се изпълнят със наличие. Нека поставим старания за разговор между тях, за търсене на положителните решения, за висока парламентарна просвета, с цел да бъдем почтени представители на народа "..

Ива Митева влиза в Народното събрание от листата на " ИТН " от 23 МИР в София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов. Родена е в Разград и завършила право в Софийския университет. Била е шеф на дирекция " Законодателна активност и право на Европейския съюз " в Народното събрание, както и консултант на правната комисия при писането на законопроектите.

Присъединява се към администрацията през предходната година. При представянето й от Тошко Йорданов бе очебийно, че Митеева е предходна през всички стъпала в администрацията на Народното събрание. Митева е неприсъствен докторант по Конституционно право в Института за страната и правото на Българска академия на науките. Хоноруван учител е в Нов Български университет. Митева ще бъде третата жена ръководител на Народното събрание, след Цецка Цачева и Цвета Караянчева.

За зам.-председатели на Народно събрание бяха определени Атанас Атанасов от " Демократична България ", Татяна Дончева от " Изправи се! Мутри вън ", Виктория Василева от " ИТН ", Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ", и Мукаддес Налбант от Движение за права и свободи.

 
По-малко от една четвърт от новите народни представители са дами

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР