“ (ИТН) са внесли днес законопроект за промени на Закона

...
“ (ИТН) са внесли днес законопроект за промени на Закона
Коментари Харесай

ИТН предлага мобилна лекарска помощ в трудно достъпните селища

„ “ (ИТН) са внесли през днешния ден законопроект за промени на Закона за здравето, които плануват въвеждането на мобилна лекарска помощ. Това заяви на брифинг в Народното събрание Андрей Чорбанов, предава Българска телеграфна агенция. 

По думите му по този метод се дава опция да се усвоят положителни европейски практики, при които се обезпечава постоянно здравно обслужване в мъчно налични обитаеми места.

Тази помощ не дублира работата на общопрактикуващите лекари, тъй като те нямат опция да правят профилирани проучвания, посочи Чорбанов.

В законопроекта е планувано да се обезпечат и профилирани високопроходими коли, които да обезпечат прегледи във всички обитаеми места и да  могат да се правят базови проучвания като биохимични проби и разбори, да вземем за пример. Огромна част от популацията в тези мъчно налични селища няма опция да посещава съответните регионални центрове, където има профилирани лаборатории, уточни депутатът.

Този законопроект е и в помощ на залаганата от нас тема в опазването на здравето за предварителна защита и профилактика, добави той. Ние сме една от най-болните народи, както е известно, даде мотив за измененията Андрей Чорбанов, като означи, че в бюджета за тази година главните пари още веднъж са за болнична помощ в огромната си част, а не за профилактика. Всеизвестно е, че един вложен лев в профилактика и предварителна защита икономисва 10 лева за лекуване, акцентира депутатът.

Предвижда се и основаването на Изпълнителна организация, която да се занимава с тези действия, да събира задоволително здравна информация, която може да бъде употребена за разнообразни медицински цели. Изпълнителната организация по предварителна защита, профилактика и медицински проучвания може да бъде финансирана като % от акцизния налог върху алкохола и цигарите, изясни Чорбанов.

И посочи, че не е належащо да се образоват специфични фрагменти за мобилните екипи, и с изключение на доктор и здравна сестра, те могат да са и от фелдшер и здравна сестра. Самите коли не са доста скъпи, цената им варирала. По калкулации към 5 млн. лева годишно ще са за организацията, съгласно вносителите, а  спрямо обитаемоте места, в които ще бъдат употребени колите, ще са нужни към 93-95.

Има Такъв Народ се надяват на поддръжка от останалите парламентарни групи за законопроекта си, тъй като в измененията нямало политическа багра. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР