Италия окончателно . От 1 август плавателните съдове с тегло

...
Италия окончателно . От 1 август плавателните съдове с тегло
Коментари Харесай

Окончателно забраниха круизни кораби във Венеция

Италия дефинитивно. От 1 август плавателните съдове с тегло над 25 000 тона губят правото си да влизат във водите на Венеция, реши италианското държавно управление, като разгласи лагуната на града за народен монумент и я сложи под по-строга държавна отбрана, оповестяват осведомителните организации.

През юни ЮНЕСКО прикани за незабавна възбрана за влизане на огромни круизни кораби в лагуната и предложи Венеция да бъде включена в листата на застрашените обекти на международното културно завещание. " Намесата към този момент не можеше да се отсрочва ", споделя в изказване министърът на културата на Италия Дарио Франческини и признава, че държавното управление се е задействало под натиска на събитията.

Работниците и фирмите, наранени от измененията, ще бъдат обезщетени, увериха от кабинета на премиера Марио Драги. Властите дефинираха възбраната като " значима стъпка за отбрана на Венецианската лагуна ".
Кой може да влиза във Венеция?



Забраната се отнася за кораби, които са или по-тежки от 25 000 тона, по-дълги от 180 метра, по-високи от 35 метра, или които употребяват повече от несъмнено количество гориво за маневриране. Големите круизни лайнери имат тонаж към 200 000 тона. Забраната е толкоз строга, че даже огромни яхти могат да бъдат наранени.

Ограничението от 25 000 тона значи, че единствено дребни пътнически фериботи и товарни кораби ще могат да употребяват плиткия канал " Джудека ", през който се влиза в историческия център на Венеция. Каналът минава около площад " Сан Марко " – най-известната туристическа забележителност на Венеция.

Жителите на Венеция от години упорстват да се забрани прекосяването на огромни кораби през лагуната, защото те замърсяват и заплашват стабилността на постройките и равновесието на екосистемата.

" Пулсът ми е толкоз интензивен, че може да получа инфаркт. Борихме се в продължение на 10 години и в този момент тази победа се усеща като нещо съвсем необикновено ", признава Томазо Качари, водачът на No Grandi Navi (Не на Големите Кораби) – активистка група, която стачкува против плавателните съдове повече от десетилетие, представен от вестник New York Times.

В началото на юни изненадващото влизане на круизен лайнер в града докара митинги, защото през април италианските управляващи оповестиха възбрана круизите да се приближават до Венеция. Противниците на огромните кораби демонстрираха и по време на срещата на икономическите министри на Г-20, която се организира в красивия италиански град.

Едновременно с това имаше контрапротест на организацията Si Grandi Navi (Да на Големите Кораби), която пази правата на хилядите хора, чийто занаят зависи от круизната промишленост и които са останали без работа от пандемията напролет на предходната година. От към десетилетие двете публични групи са в сериозна борба каква да бъде ориста на круизните кораби.
Ново пристанище





Круизните компании ще би трябвало да отстранен Венеция от маршрутите си, до момента в който индустриалното пристанище Маргера бъде приспособено за пътнически цели. Задачата е предоставена на специфичен комисар, който да форсира работата, която нормално лишава към 6 месеца. В края на юни беше оповестена покана за подаване на предложения за създаване на терминал, оборудван за приемане на кораби с тегло над 40 000 тона, написа английският вестник Guardian.

" Круизната промишленост поддържа нов метод в продължение на доста години, тъй че това е огромна стъпка напред. Освен това решението на държавното управление да назначи специфичен комисар, който да форсира процеса (на превръщането на Маргера в пътническо пристанище), е добре пристигнало. Сега с неспокойствие чакаме прогрес във връзка с даването на различни условия за докинг в точния момент за сезон 2022 година ", обявиха от Международната асоциация на круизните линии.

" Това е позитивно решение и може да бъде началото на нова епоха ", споделя Франческо Галиети, шеф на круизната асоциация за Италия. Той напомня, че асоциацията желае да получи места за краткотрайно акостиране в Маргера от 2012 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР