Италия и Унгария са поискали ЕС да призове изрично за

...
Италия и Унгария са поискали ЕС да призове изрично за
Коментари Харесай

Италия, Унгария, Кипър пропукват единството на ЕС за Украйна преди среща на върха

Италия и Унгария са поискали Европейски Съюз да призове категорично за преустановяване на огъня в Украйна и мирни договаряния с Русия, изказвайки се в несъгласие с други страни членки, решени да следват твърда линия по отношение на Москва преди срещата на върха на Съюза идната седмица, съобщи през днешния ден Ройтерс.

Проект на заключително изказване за срещата на върха на 27-те, планувана за 30-31 май, забелязано от Ройтерс и датирана от 19 май, разказва Европейския съюз като „ хладнокръвен в уговорката си да помогне на Украйна да упражни присъщото си право на самоотбрана против съветската експанзия “. В плана не се загатват мирни договаряния, отбелязва организацията.

На среща на непрекъснатите представители на страните от Европейски Съюз в Брюксел в петък италианският дипломат е предложил промени в текста, като е споделил, че той би трябвало да се отнася до мирните договаряния и да дефинира незабавното преустановяване на огъня като една от първите цели на Европейски Съюз, написа Ройтерс, позовавайщи се на хора, участвали на срещата.

Това предложение е било подкрепено от Унгария и от Кипър, които са измежду страните най-критични към новия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия. Той е блокиран от седмици заради вътрешни несъгласия сред 27-те.
Унгария се опълчва на планувано петролно ембарго, до момента в който Кипър има опасения по отношение на препоръчана възбрана за продажба на парцели на съветски жители.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в тирада на международния стопански конгрес в Давос във вторник, зае твърда позиция към Русия и не загатна мирните договаряния.

„ Украйна би трябвало да завоюва тази война и експанзията на (руския президент Владимир) Путин би трябвало да бъде стратегически неуспех “, сподели тя.

В последния план на заключенията от срещата на върха се споделя, че Европейски Съюз " остава зает да ускори способността на Украйна да пази своята териториална целокупност и суверенитет ".

Балтийските страни и Полша са измежду най-силните поддръжници на твърдата линия, а Латвия настоя за още по-ясни формулировки за увеличение на военната поддръжка, са споделили дипломати пред Ройтерс.

Преработен план на заключенията се очакваше по-късно в сряда след среща на непрекъснатите представители на страните членки, е споделил различен посланик.

Италия предходната седмица предложи кротичък проект, който ще включва Организация на обединените нации, Европейски Съюз и Организацията за сигурност и съдействие в Европа като медиатори за в началото образуване на преустановяване на огъня по места.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР