Италия е увеличила вноса си на руски петрол въпреки усилията

...
Италия е увеличила вноса си на руски петрол въпреки усилията
Коментари Харесай

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Италия е нараснала вноса си на съветски нефт макар напъните на Европейски Съюз да наложи ембарго върху съветската енергетика, оповестява „ Financial Times ”.

Само за този месец Русия е изнесла към 450 хиляди барела недопечен нефт дневно за Италия. Това е повече от четири пъти повече от доставките през февруари и най-голямото количество от 2013 година насам, сочат данни на Kpler. 

В резултат на това Италия ще изпревари Холандия като най-големият център за импорт на съветски нефт в Европейски Съюз. Две трети от този експорт е предопределен за Аугуста - пристанище в Сицилия, покрай следената от Русия рафинерия ISAB.

Рафинерията, която е благосъстоятелност на основаната в Москва компания „ Лукойл “, използваше кредитни линии от европейски банки, с цел да обезпечи доставките си по целия свят. Въпреки че „ Лукойл “ не е обект на наказания, кредиторите са спрели да дават финансиране, откакто Европейски Съюз наложи наказания на Москва поради военната инвазия в Украйна. Това е принудило рафинерията да разчита само на доставки от компанията майка, показват държавни чиновници и банкери.

„ Парадоксално е, че Европейски Съюз желае да глоби съветския импорт на сила, само че тук той в действителност е подтикван от глобите “, споделя Алесандро Триполи, общоприет секретар на съюза FEMCA CISL в Сицилия.

„ Само 30% от суровия нефт на ISAB беше съветски преди глобите. Сега е 100%, тъй като италианските банки блокираха кредитните линии на рафинерията, тъй че „ Лукойл “ се трансформира в единствения ѝ снабдител “, добавя Триполи.

Нарастващите доставки на недопечен нефт за рафинерии, благосъстоятелност на Русия в Европейски Съюз, идват, когато Европейски Съюз работи по проект за ембарго върху съветските изкопаеми горива.

ISAB преработва до 22% от италианския нефт и изнася за десетки страни. Основаната през 1972 година рафинерия е добита през 2008 година от „ Litasco “ - основано в Швейцария дружество, следено от „ Лукойл “.

Износът на съветски недопечен нефт се е нараснал и за пристанището в Триест, покрай границата на Италия със Словения. Пристанището е обвързвано посредством тръбопровода „ Transalpine “ с две рафинерии в Германия, които са частична благосъстоятелност на съветската компания " Роснефт ".

Ръстът в доставките на недопечен нефт идва откакто италианският министър председател Марио Драги сложи за приоритет намаляването на зависимостта на страната от съветския. Той поддържа концепцията на Европейски Съюз за ембарго върху вноса на съветски нефт. До момента Унгария не разрешава ограничаващата мярка да влезе в действие, а министър председателят Орбан сподели по-рано, че няма да допусне такава възбрана.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР