Италия е най-застрашена от некоординирана разпродажба на пазарите на държавни

...
Италия е най-застрашена от некоординирана разпродажба на пазарите на държавни
Коментари Харесай

Италия е най-податлива на дългова криза след покачването на лихвите от ЕЦБ

Италия е най-застрашена от некоординирана ликвидация на пазарите на държавни облигации в еврозоната. Разходите по заемите на Рим се покачиха внезапно, откогато ЕЦБ стартира да подвига лихвените проценти предишното лято. Италиански министри разкритикуваха ЕЦБ поради агресивното стягане на паричната политика.
Повишаването на лихвите от ЕЦБ разкрива, че Италия е най-слабото звено в еврозоната. Проучване на Financial Times измежду 10 икономисти демонстрира, че страната е най-податлива на дългова рецесия, защото Европейската централна банка (ЕЦБ) подвига лихвените проценти и ще изкупува по-малко облигации през идващите месеци. Девет от 10 икономисти в анкета на изданието дефинират Италия като страната от еврозоната, която е " най-застрашена от некоординирана ликвидация на пазарите на държавни облигации ".

Дясното съдружно държавно управление в Италия на Джорджа Мелони, което пое властта през октомври, се пробва да следва пътя на фискалната уместност. В бюджета е заложено дефицитът да спадне от 5.6% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година до 4.5% през 2023 година и 3% през идната година. Но италианският обществен дълг остава един от най-високите в Европа - малко над 145% от брутния вътрешен артикул.
Реклама
Марко Вали, основен икономист в италианската банка Unicredit, споделя, че " по-високите потребности от рефинансиране на дълга " и " евентуално комплицираната " политическа обстановка в страната я вършат най-уязвима за разпродажби на облигационните пазари.
По-високи разноски
Разходите по заемите на Рим се покачиха внезапно, откогато ЕЦБ стартира да подвига лихвените проценти предишното лято. Доходността на 10-годишните облигации се повиши до над 4.6% през предходната седмица, което е съвсем четири пъти повече от равнището преди година и с 2.1 процентни пункта над еквивалентната рентабилност на немските облигации.

Мелони изрази безпокойството си от готовността на ЕЦБ да продължи да покачва лихвените проценти макар рисковете за растежа и финансовата непоклатимост. " Би било потребно, в случай че ЕЦБ се справяше добре с връзката си... в противоположен случай тя рискува да провокира не суматоха, а съмнения на пазара, които да обезсилят напъните, които държавните управления поставят ", сподели тя на конференция предходната седмица.

Новото италианско държавно управление " към този момент е дало на вложителите малко аргументи за безпокойствие ", показва Вероника Рохарова, началник на отдела за стопанска система на еврозоната в швейцарската банка Credit Suisse. " Но опасенията могат да се появят още веднъж, когато растежът се забави, лихвените проценти се покачат в допълнение и издаването на [дълг] още веднъж се форсира ", добави тя.
Реклама
ЕЦБ упорства, че ще продължи да повишава лихвите на стъпки от по половин процентен пункт през първите месеци на тази година. Клаас Кнот, шеф на Нидерландската централна банка и един от " ястребите " в Управителния съвет на ЕЦБ, съобщи пред FT, че централната банка едвам в този момент стартира " втората половина " от цикъла на повишение на лихвените проценти.

Анализаторите обаче считат, че ЕЦБ надценява рисковете за инфлацията и подценява вероятността за криза. Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева съобщи през уикенда, че половината страни от Европейски Съюз ще бъдат обиден от криза през тази година. Четири пети от 37 икономисти, интервюирани от FT през декември, предвидиха, че ЕЦБ ще спре да покачва лихвените проценти през първите шест месеца на 2023 година, а две трети - че ще стартира да ги понижава през идната година в отговор на по-слабия напредък.
Анализаторите считат, че ЕЦБ надценява рисковете за инфлацията и подценява вероятността за криза.
Средно те предвидиха, че депозитната рента на ЕЦБ ще доближи оптималната стойност от малко под 3%, което е под равнището, за което вложителите залагат, както демонстрира цената на лихвените суапове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР