Италианският ресторантьор Адо Кампеол, известен като баща на емблематичния десерт

...
Италианският ресторантьор Адо Кампеол, известен като баща на емблематичния десерт
Коментари Харесай

Почина Бащата на тирамисуто

Италианският ресторантьор Адо Кампеол, прочут като " татко " на емблематичния десерт тирамису, е умрял на 93-годишна възраст в град Тревизо.

Именно там се намира неговият ресторант, в чието меню през 1972 година се появява обичаното прелъщение на милиони хора по света - шедьовър от мощно еспресо, бишкоти и крем с маскарпоне.

Рецептата обаче в никакъв случай не е била публично патентована от фамилията.

Сладкишът бързо печели известност и излиза отвън границите на северноиталианското градче, а версиите към появяването му са разнообразни.

Според най-популярната обаче, тирамису е плод на неточност в кухнята на Адо, след несполучлив опит за ванилов сладолед. Един от готвачите в ресторанта без да желае изпуснал маскарпоне в купата с яйца и захар и по този начин открил, че тази примес има високи вкусови качества.

Останалото е история - за основа на крема послужили бишкоти, натопени в ароматно еспресо, а за свършек на десерта - натурално какао.

Какво значи името тирамису - дословният превод е " вдигни ме ", само че по-скоро се възприема като " ободри ме ". Смята се, че преди време кулинарното прелъщение се употребило и като мощен афродизиак в бордеите около Венеция, защото Тревизо е напълно покрай Града на влюбените.

В днешно време тирамисуто има разнообразни разновидности - с ягоди, с ром, с бял шоколад, само че класическата рецепта остава ненадмината по усет и наложителна за дегустация при посещаване в Италия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР