Италианският премиер Джорджа Мелони разкритикува днес френската реакция на създалата

...
Италианският премиер Джорджа Мелони разкритикува днес френската реакция на създалата
Коментари Харесай

Искри между Италия и Франция заради кораба с мигранти Оушън Вайкинг

Италианският министър председател Джорджа Мелони разкритикува през днешния ден френската реакция на създалата се нова миграционна рецесия в Средиземно море. Тя дефинира тази реакция като нападателна, неразбираема и неоправдана, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Париж разгласи ответни ограничения към Рим, с които да го накаже поради отхвърли му да позволи акостирането в италианско пристанище на кораба с мигранти " Оушън Вайкинг ". Така в последна сметка Франция бе принудена да одобри кораба.

" Бях мощно впечатлена от нападателната реакция на френското държавно управление, която е неприемлива и неоправдана ", съобщи Мелони. Тя обаче увери, че желае да откри европейско решение на миграционния въпрос. " Не е рационално да спорим с Франция, Испания, Гърция, Малта или с други страни. Искам да намерим общо решение ", акцентира тя.

Корабът " Оушън вайкинг " с 230 мигранти дойде през днешния ден във френското пристанище Тулон и мигрантите започнаха да слизат от него.

Те ще бъдат ще бъдат трансферирани оттова на полуостров Жиан, в град Йер, който се намира на към 20 километра източно от Тулон. Това обитаемо място бе оповестено от френските управляващи за „ интернационална зона за изчакване “ и тя ще остане такава за 20 дни. Спасените мигранти, изпратени там, няма да могат да излизат от центъра, в който ще бъдат настанени и механически няма да са на френска територия, сподели френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен. В региона на центъра за подслоняване на мигрантите са ситуирани към този момент сили на реда, а медиите нямаха достъп до пристанището в Тулон, на което мигрантите слизат от от кораба.

Всички свалени от кораба мигранти ще бъдат подложени на медицински обзор и на инспекции във връзка със сигурността. После ще бъдат интервюирани от Френската работа за отбрана на бежанците, която дава отговор за даването на леговище във Франция.

Четирима от мигрантите бяха свалени още през вчерашния ден от кораба на френския остров Корсика поради здравословното им положение и не е ясно те през какви процедури в този момент ще би трябвало да преминат.

Една трета от мигрантите от " Оушън Вайкинг " ще бъдат след това пренастанени на други места във Франция. А две трети от мигрантите, докарани във Франция с кораба, ще бъдат пренастанени в девет страни членки на Европейски Съюз, разяснява френското министерство на вътрешните работи. То загатва, че Германия ще одобри към 80 мигранти и добавя, че в Люксембург, България, Румъния, Хърватия, Литва, Малта, Португалия и Ирландия също ще бъдат настанени мигранти от кораба.

Онези мигранти, които остават на френска територия, само че които в последна сметка няма да получат леговище, ще бъдат върнати в техните страни на генезис, разясниха хора от обкръжението на вътрешния министър Дарманен.

В отговор на отхвърли на Италия да одобри кораба Франция прекрати неотложно пренастаняването на френска територия на 3500 бежанци, намиращи се в този момент в Италия.

Докарването на мигрантите от " Оушън Вайкинг " във Франция породи рецензии от страна на крайната десница, която дефинира дейностите на управляващите като разхлабване на разпоредбите. Левицата и Зелените обаче приветстваха решението, като го нарекоха почтено за бранените от Франция полезности.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР