Италианските власти започнаха процедура по запорирането на Шехерезада - суперяхтата,

...
Италианските власти започнаха процедура по запорирането на Шехерезада - суперяхтата,
Коментари Харесай

Яхтата на Путин е запорирана в Италия малко преди да избяга от санкциите

Италианските управляващи започнаха процедура по запорирането на " Шехерезада " - суперяхтата, чиято благосъстоятелност се свързва импровизирано с Владимир Путин. 

Това е следващата мярка за блокиране на съветски активи в страната, като съгласно " Република " общата стойност на запорираното имущество на олигарси надминава 1 милиарда $. 

В петък министърът на стопанската система на Италия Даниеле Франко е подписал решение, с което не разрешава разпореждането с " Шехерезада ", която стои на пристанището Марина ди Карара в Тоскана от няколко месеца. 

Решението за запорирането на " Шехерезада " идва два дни откакто New York Times разгласява информация, че яхтата се готви да напусне Италия и да се насочи към пристанище в страна, която не ползва наказания против Русия.

Разследване на особено звено към Финансовата полиция на Италия е разкрило съществуване на съществени стопански и финансови връзки сред ползвателя и бенефициарния притежател на " Шехерезада " с висшестоящи фигури в съветското държавно управление и с други лица, които подлежат на наказания в Европейски Съюз. 

Според уеб страницата SuperYachtFan - " Шехерезада " коства към 700 милиона $. Разполага с две хеликоптерни площадки, вътрешен басейн с движещ се покрив, който се трансформира в дансинг. Има изцяло оборудван фитнес и златни детайли в баните и тоалетните. Дълга е минимум 140 метра. Суперяхтата плава под флага на Каймановите острови. 

Министерството на стопанската система на Италия не оповестява името на лицето, което държи собствеността на " Шехерезада ". 

Журналистите от екипа на съветския опозиционер Алексей Навални обаче са уверени, че яхтата е част от тайните активи на Владимир Путин. Според италианските медии, формалният ѝ притежател е олигархът Едуард Худайнатов - някогашен президент на " Роснефт " и собственик на имението " Вила Алтакиара " в Италия. 

Публикацията в NYT, която предизвестява за плануваното " изгубване " на " Шехерезада ", твърди, че към 4 май следствието на италианската финансова полиция за собствеността на кораба към момента не е било финализирано. 

Мария Певчих от Фонда за битка с корупцията, учреден от Алексей Навални, твърди, че още в края на март са подали тъжба до службите за сигурност на Италия, с цел да изискат задържането на яхтата.

Отговор по този начин и не се е получил до 6 май, когато Министерството на стопанската система най-сетне е подхванало ограничаващи ограничения. 

Разследването на екипа на Навални твърди, че съвсем целият екипаж на " Шехерезада " е формиран от персонален личен състав на Владимир Путин - военизирани чиновници от Федералната работа за защита, които съпровождат президента на всички места. 

There is not much to investigate here. The U.S. authorities believe that this yacht is Putin’s. The crew members say it’s Putin’s. We have established that the Scheherezade crew is almost fully composed of Putin’s personal staff.
— Maria Pevchikh (@pevchikh)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР