Пета служба на ФСБ, която отговаряше за събирането на информация

...
Пета служба на ФСБ, която отговаряше за събирането на информация
Коментари Харесай

ФСБ уволни шефа на службата за събирането на информация за Украйна

Пета работа на ФСБ, която отговаряше за събирането на информация за Украйна в навечерието на пълномащабното навлизане, има нов началник, оповестява Telegram каналът " Важные истории “, базирайки се на свои източници

Според изданието мястото на Сергей Беседа е заето от Алексей Комков, който преди този момент е работил като заместник-ръководител на контраразузнаването.

Според събеседниците на изданието Беседа става консултант на шефа на ФСБ Александър Бортников.

" Важни истории " се базира на два източника - някогашен чиновник на съветските спецслужби, както и прочут на Беседа.

Петата работа на ФСБ е профилирана в събирането на информация в Русия и в страните от някогашния Съветски съюз. При вземането на решение за пълномащабно навлизане в Украйна съветският водач Владимир Путин разчита значително на информацията, предоставена точно от това звено на ФСБ, написа изданието.

Както се оказа малко след началото на нашествието, информацията от петата работа е значително погрешна. В частност съветските управляващи са били уверени, че съветската войска няма да срещне сериозна опозиция по пътя си, се споделя в материала.

В началото на съветската пълномащабна инвазия редица медии даже оповестиха, че Беседа и сътрудниците му са задържани, тъй като информацията им за Украйна не е вярна. Източниците на " Важни истории " обаче не потвърдиха това.

Сега формалната причина за оставката на Беседа беше навършването на 70 години - оптималния период на работа.

" Това кадрово решение обаче се изяснява освен с официални аргументи: във ФСБ се води яростна битка сред разнообразни силови групировки за няколко високопоставени поста, освободени тази година, в това число стола на самия Бортников “, се споделя в публикацията.

Тази година шефът на ФСБ ще навърши 73 години (не предстои на възрастови ограничавания заради високото си звание армейски генерал) и от дълго време " моли да се пенсионира по здравословни аргументи “, настояват източници на " Важни истории “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР