Историята за изобретяването на атомната бомба, разказана в новия филм

...
Историята за изобретяването на атомната бомба, разказана в новия филм
Коментари Харесай

Нолан: Опенхаймер е предупреждение към света за ИИ

Историята за изобретяването на атомната бомба, разказана в новия филм " Опенхаймер ", е " предизвестие " към света, който се бори с изкуствения разсъдък, твърди режисьорът на кино лентата Кристофър Нолан.


Роденият във Англия основател на " Мементо ", " Дюнкерк " и трилогията за " Батман " съобщи, че съгласно него огромна част от тъгата към технологиите " в нашето въображение се дължи на (Робърт) Опенхаймер ", физикът, който оказва помощ за изобретяването на нуклеарното оръжие по време на Втората международна война.

Това, което той и екипът му в лабораторията в Лос Аламос, Съединени американски щати, са създали, е " крайният израз на науката... която е толкоз позитивна, само че има извънредно отрицателни последствия ", сподели Нолан.

Както и тогава, изненадващият прогрес в региона на изкуствения разсъдък (ИИ) поражда сходни опасения за заплахите от една технология с евентуално неконтролируеми последствия.

Някои се тормозят, че ИИ може да избяга от основателите си и да заплаши човечеството, сходно на опасенията на учени и други преди осем десетилетия, когато настъпи нуклеарната епоха.

" Това беше един миг в историята. Този също е подобен ", съобщи пред Агенция Франс Прес звездата на Нолан - Килиан Мърфи, който играе учения, до момента в който двамата бяха в Париж, с цел да промотират кино лентата, който стартира да се излъчва по целия свят този уикенд.

" Изследователите на изкуствения разсъдък назовават сегашния миг " миг на Опенхаймер ", споделя Нолан, визирайки първите атомни опити, когато някои се притесняваха, че нуклеарното разделяне ще докара до неконтролируема верижна реакция, която ще разпръсне цялата планета.

Тези, които в този момент работят по изкуствения разсъдък, " гледат на неговата история, с цел да получат насоки за това каква е тяхната отговорност - какво би трябвало да вършат ", сподели Нолан.

" Но не мисля, че тя предлага някакви лесни отговори. Това е сигнален роман. Тя демонстрира заплахите. "

" Появата на нови технологии много постоянно е съпроводена с възприятие на боязън от това до каква степен може да докара ", твърди той.

Дилема

Драмата на Нолан се върти към алтернативата, която това слага пред учените, работещи по плана " Манхатън " - кодовото име на устрема за създаване на бомбите, които по-късно са хвърлени върху Хирошима и Нагасаки.

" Те бяха претърпели Първата международна война и се опитваха да сложат завършек на Втората международна война ", споделя той.

Опенхаймер на вятъра упорства за интернационален надзор върху нуклеарните оръжия, надявайки се, че това ще докара до мир.

Режисьорът сподели, че мнозина биха спорили, че " в действителност известна непоклатимост в света е реализирана посредством съществуването на тези оръжия.

" Лично аз не намирам това за успокояващо, само че то просто демонстрира, че няма безусловно лесни отговори на алтернативата. "

Войната в Украйна разсъни още веднъж опасността от нуклеарен Армагедон, което увеличи напрежението сред суперсилите, невиждано от края на Студената война.

Актьорът Мат Деймън, който играе военачалник Лесли Гроувс, началник на плана " Манхатън ", съобщи, че последната година е била инспекция на действителността, че заплахата от нуклеарна злополука към момента е доста огромна.

" Как съм не запомнил за това? Сякаш Студената война свърши и мозъкът ми си направи смешка с мен и сподели: " Добре, да оставим това настрани, не е нужно да се притесняваш повече за него " - което е неуместно. "

Но незабавно откакто Русия нахлу в Украйна, " внезапно за една нощ това стана най-важното нещо, за което всички ние би трябвало да мислим още веднъж ", споделя 52-годишната звезда.

" Опенхаймер " се изправя против " Барби " в най-големия конфликт на холивудските летни блокбъстъри, като двата кино лентата отварят порти в един и същи ден в дуел, който медиите нарекоха " Барбенхаймер ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР