Историята с взривяването на “Северен поток набира обороти. Кремъл обвинява

...
Историята с взривяването на “Северен поток набира обороти. Кремъл обвинява
Коментари Харесай

Флотът ни е близо. В САЩ заговориха за съдбата на Северен поток

Историята с взривяването на “Северен поток ” набира обороти. Кремъл упреква Щатите в бойкот, в Европа сочат Москва. Военни анализатори излагат свои версии – поради особеностите на морския релеф кръгът на обвинените се стеснява. Кой може да стои зад този терористичен акт?

Една подводница

Вестник “Таймс ” твърди, че Москва се е пробвала да дестабилизира Европа по време на енергийната рецесия. Вярно, публицистите не обясниха за какво би трябвало да взривяват личната си тръба, в случай че е задоволително да затворят крана.

Анализаторите сочат същото. Например някогашният офицер от швейцарското разузнаване Жак Бо изясни в изявление за локални медии че без газ Кремъл „ изчезва всякаква опция “ да окаже напън върху Германия. Освен това приказваме за многомилиардни загуби, тъй като обектите са издигнати главно от Русия.

Несъстоятелна, съгласно специалистите, е и версията за " съветската подводница ", която сякаш е изстреляла торпеда през тръбите. Експлозията е станала покрай остров Борнхолм в датските териториални води. Там са ситуирани подводните подслушвателни станции на НАТО. Подобно съоръжение има и в други елементи на Балтийско море. Военните от страните от НАТО непрекъснато слушат водите и знаят чудесно какво се случва в тях.

Руска подводница, батискаф или дрон не биха могли да влязат неусетно в зоната на газопровода. Освен това морето в този регион не е доста надълбоко, към 80 метра - подводният уред елементарно ще се види с невъоръжено око от противолодъчен аероплан.

И най-после, Балтийският флот има единствено една подводница в употреба: дизел-електрическата подводница " Дмитров " от план 877. Тези подводници не са предопределени за подобен бойкот.

Руският флот има единствено три бази в Балтика - в Калининград, Балтийск и Кронщат. Те са непрекъснато следени от американски самолети “Посейдон ”, които могат да изхвърчат от Полша (пристанища Гдиня и Свиноуйсце), Германия (бази Варнемюнде, Кил и Екернферде), Дания (бази Фредериксхавн и Корсер), както и от летищата на новите членове на НАТО - Финландия и Швеция.

Кой има изгода

Руските управляващи сочат " американската диря ". На първо място, както означават във външното министерство, Вашингтон има стопански претекстове.

Това по-специално се показва в изказването на държавния секретар Антъни Блинкен, който назова отхвърли на европейските страни от съветски газ " голяма стратегическа опция " за Съединените щати.

" Още през 70-те години оттатък океана беше дефинирана тактика: да се предотврати икономическото доближаване сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия ”, споделя политологът-американист Сергей Судаков. “Този метод явно се следва и през днешния ден. Симбиозата на немските технологии и съветските запаси е кошмарът на Вашингтон. Германия без евтини енергийни източници, към този момент не играе ролята на главен локомотив на Европейския съюз. Като отслаби Берлин, Вашингтон ще отстрани един стопански съперник ”, добавя специалистът.

Според Судаков става дума за опит да се закачат страните от Европейски Съюз за втечнения природен газ, създаден в Съединени американски щати. Той е доста по-скъп от съветския, само че европейците просто нямат различен избор.

" Американците и техните най-близки съдружници, британците, имат техническите благоприятни условия да правят такива диверсии. Шести флот на Съединени американски щати се мотаеше по Балтийско море цяло лято. Там организираха учения по разминиране на дънни обекти. Но, в случай че нещо би трябвало да се разминира, то първо би трябвало да се минира. Те несъмнено нямат проблеми с това ”, добавя специалистът.

НАТО е въоръжен с автоматизирани подводни роботи, способни да слагат експлозиви. В допълнение, дълбочината, на която са ситуирани тръбите, разрешава даже на бойни водолази да създадат това.

Богат опит

Вече е имало прецеденти. Така през лятото на 1982 година заобикаля детонация на газопровода Уренгой-Сургут-Челябинск. Инфраструктурата, която би трябвало да дава на Съюз на съветските социалистически републики до осем милиарда $ годишно, е съществено развалена. Според някогашния шеф на Националната организация за галактическо разузнаване на Съединени американски щати Томас Рийд, Централно разузнавателно управление на САЩ е провело саботажа. Тайната работа " заразила " компютрите, виновни за работата на тръбопровода.

Година по-късно Съединени американски щати се пробват да саботират стопанската система на Никарагуа, като изпращат там група бойни водолази. Те първо унищожават петролните хранилища, които зареждат цялата страна в пристанището Коринто. След това - най-важният водопровод в Пуерто Сандино. И тогава сътрудниците на специфичните служби минират териториалните води, с цел да не пропуснат танкери.

През 1984 година, когато тази история изтича в пресата, Манагуа се обръща към Международния съд. Арбитражът признава Вашингтон за отговорен и го осъжда да заплати обезщетение. Съединени американски щати обаче блокират съответната резолюция. Никой не е понесъл отговорност за този бойкот, както и за доста други.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР