Историята показа, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г.

...
Историята показа, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г.
Коментари Харесай

Столтенберг: Бомбардирането на Югославия бе легитимно и необходимо

Историята сподели, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 година е било належащо и законно, тъй като спря насилието и бежанците можеха да се върнат по домовете си, а силите на НАТО КейФОР помогнаха в Косово да се сътвори сигурна среда за всички, в това число за сръбската общественост, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за сръбския вестник "Политика ".

"Знам, че НАТО към момента провокира несъгласия в Сърбия. За мнозина още са мъчителни спомените за въздушната акция през 1999 година Още по-тежко е за тези, които са изгубили обичани хора. Всеки загубен почтен живот е покруса. Дълбоко съжаляваме за това ", сподели Столтенберг за "Политика ".

Той повтори това, което сподели по време на визитата си в Сърбия предишния октомври, че "тази акция в никакъв случай не е била ориентирана против сръбския народ ".

"Напротив. Целта беше да се защитят цивилните в по-широкия район, като бъдат спрени дейностите на режима на /президента Слободан/ Милошевич, които интернационалната общественост беше осъдила. Никога не трябва да забравяме предишното, само че би трябвало да се учим от него и да го оставим зад себе си ", акцентира Столтенберг.

Той посочи също, че НАТО цени партньорството, което разви със Сърбия и че се надява на по-добро бъдеще.

Вестник "Блиц " разгласява текст за най-влиятелните американски лобисти за независимостта на Косово, измежду които са семейство Клинтън, Мадлин Олбрайт, Уилям Уокър и други "Блиц " написа, че е известно, че Съединени американски щати признават независимостта на Косово, само че ролята на някои хора в това от дълго време не е политическа, а навлиза в областта на техните персонални и корпоративни ползи.

Конкретно за някогашния държавен секретар Мадлин Орбайт вестникът отбелязва, че нейната компания "Олбрайт груп " стои зад един от водещите мобилни оператори в Косово - "Ипко нет " и добавя, че преди време се говореше, че тя желае да купи и пощите и телекомуникациите на Косово. За някогашния командващ силите на НАТО в Европа и началник на интервенцията по бомбардирането на СР Югославия, генерала от запаса Уесли Кларк написа, че след напускането на военната работа той е станал предприемач и като началник на канадската енергийна компания "Енвидити " е желал лиценз за изследване на запасите от въгрища, от които би се произвеждал синтетичен нефт, написа "Блиц ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР