Историческия музей в Русе предлага да бъде разширена и реставрирана

...
Историческия музей в Русе предлага да бъде разширена и реставрирана
Коментари Харесай

Русе ще търси финансиране за римската крепост Сексагинта Приста

Историческия музей в Русе предлага да бъде разширена и реставрирана римската цитадела Сексагинта Приста, която е обект с национално значение. Ако концепцията се развие, това би разрешило кандидатстването по европейска стратегия „ Регионален туризъм “.

Дунавският римски Лимес е в предварителния лист на Световното културно завещание под егидата на ЮНЕСКО от 2016 година, по тази причина и предложенията са свързани с разширението на музея навън Римска цитадела Сексагинта Приста посредством консервация и реституция на съществуващи археологически уреди, изваждане на експозиция Археологически музей във Военния клуб, създаване на експозиция Музей на история на Русе в постройката на съществуващия Исторически музей и създаване на експозиция в бомбоубежища на Гражданска отбрана – под Сексагинта Приста.

Крепостната стена, минаваща пред постройката на Военния клуб и стигаща до частен парцел, е най-високата сходна, открита до този миг в българския сектор на река Дунав. Тъй като 2/3 от Историческия музей в този момент показва археология, концепцията е той да се трансформира в музей на историята за Русе през ХХ век до съвременността, а пространството към Римската цитадела Сексагинта Приста да бъде музей на археологията, разказващ за Античността. По този метод в града ни ще има не един, а два музея, с друга културна и национална стойност.

Сексагинта Приста споделя ориста на останалите замъци по десния бряг на Долния Дунав. Тя умира под ударите на авари и славяни в края на VI и началото на VII век. По-късно, през IX – X век, върху нейните руини поражда средновековното населено място Русе. Сексагинта Приста значи в превод „ Пристанище на шейсетте кораба “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР