iStock Истинско нашествие на медузи по родното Черноморие! Мекотелите изпълзяха по

...
iStock
Истинско нашествие на медузи по родното Черноморие! Мекотелите изпълзяха по
Коментари Харесай

Нашествие на изключително неприятни мекотели по нашето море

 iStock Истинско настъпление на медузи по родното Черноморие! Мекотелите изпълзяха по плажовете най-много на юг. Особено благоприятстваща среда за множеството медузи са водораслите, които в последните две седмици заляха плажовете на Царево, Арапя, Варвара, Синеморец, Ахтопол и други обичани на родните и задгранични летовници курорти.

През август е размножителният интервал на медузите и това още повече благоприятства нашествието им в плитчините край брега, споделят пред " България Днес " спасители по плажовете на Южното Черноморие. Навътре в морето техният брой е още по-голям и опитните плувци постоянно се срещат с тях. В късния следобяд, когато стартира да духа източният бриз, медузите излизат и на брега. Тогава и най-често къпещите се в морето на плиткото се оплакват от опарвания. В такива случаи би трябвало незабавно да се излезе от водата и кожата да се напръска с хладка вода, само че не солена.

Може да се третира нараненото място и с киселина като оцет да вземем за пример, поучават специалистите. Те успокояват, че медузите, които се срещат в Черно море, не са смъртоносни. Рискове, въпреки и минимални, има за децата и хората с алергии. Прекомерният лов на риба, който води до привършване на зоопланктоноядните риби, каквито са цацата и хамсията, води до бурно развиване на зоопланктона, който е и плячката и хранителната база на медузите, споделят ихтиолози.

Налице е и друга взаимозависимост. Колкото повече непречистени води се вливат в Черно море, толкоз повече парещите мекотели се усилват. Затова учените сигнализират, че взривът на медузи е безапелационен знак - екосистемата е застрашена и проблемите на морето се задълбочават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР