Истинските политически лидери не са наблюдатели на политическите процеси. Силата

...
Истинските политически лидери не са наблюдатели на политическите процеси. Силата
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Истинските политически лидери не са наблюдатели на политическите процеси

Истинските политически водачи не са наблюдаващи на политическите процеси. Силата е в това да усещаш настроенията на хората, да разбираш и живееш с техните упования, тъй като те са и твои упования, и битката за тях е и твоя битка. Това сподели вицепрезидентът на полемиката "Власт и водачество 25 години по-късно ", проведена от Институт "Николай Добрев ".

Днес се навършват 25 години от 4 февруари 1997 година когато номинираният за министър председател от Българска социалистическа партия Николай Добрев и водачът на партията Георги Първанов връщат мандата за държавно управление на президента Петър Стоянов, акт, който слага началото на превъзмогването на тежката политическа рецесия, в която беше изпаднала страната.

Вицепрезидентът Йотова уточни, че това е държанието и от това са се стимулирали дейностите на президента Румен Радев през 2020 година Президентската институция има поредно държание от първия ден на нашия първи мандат. Конституцията ни е дала задоволително пълномощия, с цел да приказваме намерено за грешките в ръководството, за неналичието на правила, за беззаконието, за авторитаризма, за калинките, станали нарицателни за непросветеност и липса на експертиза, уточни Йотова.

Нека да напомним един факт, който като че ли сме не запомнили - когато сне политическото доверие от кабинета Борисов, Румен Радев го направи на 4 февруари 2020 година, означи още вицепрезидентът.

Важно е да се поеме отговорност за страната в изискванията на тежка политическа рецесия, това го вършат същинските водачи. Това е философията и смисълът на текста от конституцията, който дава тези пълномощия на президентската институция, с цел да няма безредие и да има успокоение и мир в страната, сподели още тя.

По мотив гласове, оспорващи текстовете от конституцията за нуждата от длъжностен кабинет, както и за ролята на президентската институция, вицепрезидентът напомни, че тъкмо в президентската институция на 4 февруари 1997 година беше разплетен възелът на рецесията. Институцията е замислена като поръчител за стабилността на политическата система. Това желая да кажа на всички тези, които през днешния ден не престават да внушават, че работата на президента е да си стои в президентската постройка, означи Йотова.

През лятото на 2020 година хората още веднъж бяха на площада, уточни Йотова и добави, че е надалеч от мисълта да прави каквито и да било съпоставения и аналогии, само че съгласно нея градусът на отрицанието през лятото на 2020 година не е бил по-нисък от 1997 година Хората още веднъж желаеха смяна, този път нямаха своя любимец нито измежду партиите, нито измежду личностите. Бунтът беше и сила за нова България, хората си желаеха страната назад, сподели Йотова. По думите ѝ този път властта не е показала нито разсъдък, нито единодушие, без значение, че нямаше такава голяма опасност от разпра и революция. С днешна дата мога да заявя, че се загуби доста време - 2021 година с доста избори, с доста средства, с пропиляно време, което можехме да използваме по-добре като общество, означи вицепрезидентът. Силата не е власт непременно, а стъпка обратно, когато ползите на страната са ти по-важни от партийния нарцисизъм и благоденствие, сподели още Йотова.

Нашата цел в първия и във втория мандат е не да се изчегърта някой, а в България да се върне държавността, сподели вицепрезидентът. Не доста рядко чуваме упреци, че надали не се върви към президентска власт, няма нищо такова, това са старания за връщане на държавността, съобщи.

Сред участниците във форума бяха участваха президентът /2002 - 2012 г./ Георги Първанов, историци, политолози, социолози, представители на Българска социалистическа партия. Дискусията беше открита от внука на починалия Николай Добрев - Николай, който е на 25 години.

Георги Първанов напомни, че е посветил успеха си на президентските избори на Николай Добрев и съобщи, че би трябвало да си почитаме, да си почитаме водачите, героите в нашата история.

Онова разделяне, което имахме тогава, прекомерно постоянно се възпроизвежда в нашето общество, сподели президентът Първанов. Ключовата дума и тогава, и в редица други интервали е укрепление. Барикадата е в Народното събрание, на улицата, в университета, в душите ни, сподели той.

Георги Първанов засегна и тематиката за двете папки при връщането на мандата на 4 февруари 1997 година Тема, която по думите му, значително е опорочила смисъла на смисъла на 4 февруари. Трябва да се води борба за истината в историята, сподели Първанов и попита има ли по-сериозен мотив в един исторически спор от документа. От едната страна е думата на някого, от другата - имаме документи. В документа Николай Добрев собственоръчно е написал, че връща мандата за сформиране на държавно управление, уточни Първанов и добави, че това е документът, който съгласно него би трябвало да регистрират всички историци и всички, които разясняват тематиката.

Да, гражданският мир беше съхранен, само че ние няма да монополизираме това достижение. За Българска социалистическа партия 4 февруари не беше следващото снишаване, това беше ясна, мощна, безапелационна гражданска позиция, сподели Първанов. Разумният компромис, който направихме, сподели, че ние се разделяме с фетишизацията на властта, сподели още той.

Има две дати в новата българска история, които въплъщават конфликта на две трендове в българската политика - 10 януари, която въплъщава разрушителната наклонност в българската политика, и 4 февруари, която символизира съзидателното и градивното начало в българската политика, съобщи президентът Първанов, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР