Истинска буря от публичен и частен дълг с потенциално сериозни

...
Истинска буря от публичен и частен дълг с потенциално сериозни
Коментари Харесай

Ето защо в САЩ все повече се говори за дългова криза

Истинска стихия от обществен и частен дълг с евентуално съществени последствия за цялата международна стопанска система - пред това се изправят Съединените щати. Рисковете са свързани както с възходящ брой на банкрутите на бизнеси, по този начин и със срив на доверието на кредитополучателите. Проблемът към този момент е забележим и от статистическите данни, написа в собствен материал Business Insider.

Контекст : Намаляването на лихвените проценти до нула след Световната финансова рецесия стимулиране американските бизнес, компании и семейства да се възползват от евтиния заем. Това обаче стартира да се трансформира в проблем след 2021 година, когато Фед предприе ограничения против " прегряването " на стопанската система и растежа на инфлацията.
 Приближава ли (крупна) дългова рецесия в света?
Приближава ли (крупна) дългова рецесия в света?

И казусът не е единствено в обслужването на дълга

В резултат разноските за обслужване на задълженията са покачиха. Междувременно, Конгресът месеци наред не можеше да вдигне тавана на държавния дълг поради разногласия сред ръководещи и съпротива, а обезценяващите се с повишаването на лихвените проценти облигации " торпилираха " SVB, Signature Bank и First Republic. Така стигаме и до решенията на Fitch и Moody " s да намалят кредитните рейтинги надлежно на Съединени американски щати и на 10 обособени банки.

Дългова рецесия в Съединени американски щати може да провокира верижна реакция, защото приказваме за най-голямата стопанска система в света, която също така е главен източник на финансиране за страни и компании.
 Опасен връх: Глобалният дълг е повишен с $8,3 трилиона
Опасен връх: Глобалният дълг е повишен с $8,3 трилиона

Това излиза наяве от нов отчет на Института по интернационалните финанси (ИМФ)

Детайли: Според икономисти като Рей Далио и Нуриел Рубини пълномащабната дългова рецесия наподобява все по-вероятна. Ето и по какъв начин статистиката поддържа изказванията им.
Дълговете са в небесата - по данни на Фед задлъжнялостта по кредитни карти наскоро за първи път е надминала 1 трлн. $. Според TransUnion персоналните необезпечени заеми също усъвършенстват върхове - цели 225 милиарда $. Корпоративният дълг на собствен ред през предходната година набъбна с 6,2% до 7,8 трлн. $, а съгласно прогнозата на Bank of America през идващите 10 години всеки ден през идващите 10 години може да се прибавят по 5 милиарда $ към обществения дълг. Фалитите са от ден на ден - не всички компании устоят на тежкото дългово задължение. Фалитите в Съединени американски щати от началото на годината досега към този момент са повече, в сравнение с за цялата 2022 година - с цели 53% повече. При пълномащабна криза има риск за корпоративни задължения в размер на до 1 трлн. $, предизвестяват от Bank of America. Натрупват се просрочия - вижда се растеж на случаите, в които хора и компании закъсняват с заплащанията по заемите си. При комерсиалните недвижими парцели забавянето с над 30 дни към този момент е станало по-масово с 3% - обръщайки наклонността на спад. При персоналните заеми Фед също регистрира повишен брой просрочия. Банките понижават риска - огромните банки към този момент са склонни да се откажат от заемите, при които има риск от несъблюдение, като дори са склонни да продадат задължението на загуба. Bloomberg оповестява, че JPMorgan, Goldman Sachs и Capital One са измежду банките, които се пробват да излязат от огромни планове в областта на недвижимите парцели. Собствениците, които решат да рефинансират ипотеките си, ще се сблъскат с намалени оценки и нараснали лихвени проценти. Това може да докара до още неприятни заеми.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР