"Истината е толкова по-силна, колкото повече служи на стойността на

...
"Истината е толкова по-силна, колкото повече служи на стойността на
Коментари Харесай

Пламен Дойнов: Ние сме склонни да се влюбваме в диктатора

"Истината е толкоз по-силна, колкото повече служи на цената на човешкия живот и човешката независимост ", счита Дойнов

"Около истината постоянно ще има разногласия. Винаги ще се твърди, че има разнообразни гледни точки, доста истини и че тя в последна степен е необикновен тип даже реторическа структура. Големият въпрос е, когато изричаш истината и когато си мислиш, че я изричаш или показваш, за какво го правиш. В името на какво се изрича тази твоя истина, която мислиш, че е обща. "

Това сподели в изявление в предаването "Хоризонт до обед " на Пламен Дойнов, стихотворец, книжовен критик и ректор на Нов български университет.

"Истината е толкоз по-силна, колкото повече служи на цената на човешкия живот и човешката независимост ", счита Дойнов, чиято книга "Влюбване в диктатора " ще има показване през днешния ден в Нов български университет.

"Ние сме склонни да се влюбваме в диктатора, да изпадаме във удивление пред насилническите персони. Въобще насилническата природа някак си ни упоява. Много обичаме някой да удари по масата и да разгони по-несигурните или по-колебливите хора, да внесе ред в личните ни мисли, които другояче са потънали в съмнения и страхове. "

Книгата е от 2020 година, а диктаторите се грижат новата политическа лирика да не остарява, да ѝ внасят нова и нова мощ, разяснява Пламен Дойнов.

"Има една повторителност на нашите заслепения. Буквално патоса на това влюбване и удивление от насилническите натури аз го черпя от положителните остарели обичаи на соцреалистическата лирика, с дълбоки корени и в съветската, и в българската, изобщо в източноевропейската лирика. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР