Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ,

...
Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ,
Коментари Харесай

Радев: В този вид Истанбулската конвенция е зле написан документ

Истанбулската спогодба в сегашния си тип е зле написан документ, който позволява неясноти и най-различно пояснение. Моето мнение е, че тя не би трябвало да се ратифицира. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при визитата си в Брюксел.

Държавният глава дефинира отлагането на ратификацията като „ победа за българското общество, което е посочило обединяване и здрав разсъдък “ и означи, че покровителите й са се „ скрили “ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него. По думите на президента има няколко аргументи срещу приемането на документа в България и първата е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматизирано насилието. Пример за това са страните, които са я утвърдили, съобщи Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над дами и деца. „ Можем да предотвратим това принуждение единствено с читави български закони, с съответни дейности на полицията и на съда и най-много положително образование “, добави президентът.

Президентът уточни, че не са основателни изказванията за ратификацията на конвенцията с запаси. „ Точно тези текстове, които бунят нашата общност, които са в прорез с нашите полезности, морал, обичаи и религия – за тях в самата спогодба категорично е написано, че не подлежат на никакви запаси и на никакви съпътстващи заявления “, изясни Румен Радев. Той уточни, че в случай че интернационалният документ бъде признат, това лишава от пълномощията на страната и вменява такива пълномощия на неправителствени организации. „ Те ще станат главен източник на информация и се трансформират в контролни органи. Това няма да способства за понижаване на насилието над дами и деца. По-скоро ще подтиква съдене на страната “, изясни президентът, като добави, че постоянно е рисково страната да абдикира от отговорности.

Като мотив срещу ратификацията Румен Радев уточни и опцията конвенцията да легитимира намесата в просветителния развой с непредвидими последици върху съзнанието на децата. Според президента осъществяване на референдум по тематиката ще отнеме време, сила и средства.

Попитан за назначението на нов шеф на Националната работа за защита, Румен Радев съобщи, че ще съблюдава законовия едномесечен период за издаване на декрет. Държавният глава прикани да не се вършат „ случайни и самодейни оферти “ за работата на службата. „ Към Националната работа за защита би трябвало да има отговорно отношение. Най-малкото, тъй като там има виновни и почтени хора и би трябвало да се отнасяме уместно към тях “, уточни Радев и добави, че фриволното пояснение на законите не е в полза на държавността.

Дълги години Западните Балкани бяха подценявани откъм вероятност за участие, съобщи президентът, помолен да разяснява един от значимите цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. По думите на президента всяка страна претендент за участие в съюза би трябвало да бъде призната въз основата на своите самостоятелни заслуги и в случай че е изпълнила съответните промени. „ Този развой би трябвало да бъде доста деликатно плануван. Не би трябвало да има празни очаквания и празни обещания “, означи Румен Радев.

Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че би трябвало да се обезпечи „ дълготрайност “ на целта за европейска вероятност на Западните Балкани и откакто изтече българското председателство. Във връзка с това президентът Румен Радев възнамерява среща с сътрудниците си от Естония, Австрия и Румъния. „ Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви интервал, в който нашите цели да могат да се осъществят. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а по-късно и от Румъния. Да дадем късмет за повече време за стабилизация и трайна европейска вероятност на Западните Балкани “, изясни Румен Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР