Истанбулската конвенция, която предстои да се ратифицира от Народното събрание

...
Истанбулската конвенция, която предстои да се ратифицира от Народното събрание
Коментари Харесай

Изгубени в превода навреди на спора за Истанбулската конвенция

Истанбулската спогодба, която следва да се ратифицира от Народното събрание продължава да разбунва духовете на бранители и съпротива втора седмица - тематиката разясняваме с  доцент Алексей Пампоров , социолог от Българска академия на науките и учител в ПУ.

Обсъждането на конвенцията в Народното събрание  се отсрочва от тази сряда за 23 януари, с цел да има повече време да се потърсят всички гледни точки. 

Доц. Алексей Пампоров счита, че политическите пререкания целят единствено замяна на остри реплики и не водят до действителна изгода за обществото.

На гребена на вълната се качиха две -три партии, които желаят да блестят с консервативни полезности, само че този възторг е неправилен, тъй като вътре не се приказва за хомосексуализъм, както и няма така наречен " трети пол " в текста, безапелационен е социологът. 

Патриотите гласно разпространиха понятието " трети пол ", както и позицията на Българска социалистическа партия е на Корнелия Нинова и посланието излезе от нея, посочи Пампоров. Той сподели, че тъкмо Ангел Джамбазки не е дал своя вот срещу Истанбулската спогодба.

У нас се случи обстановката " изгубени в превода ", счита Пампоров. По думите му се породи параноя, която е изцяло неоправдана и това идва от особеното тълкувание на двете думи употребени в британския език за думата пол - едната е sex, другата gender. 

Преводачите очевидно са имали усложнение освен това уточняване на думите и това докара до пререкания и политически послания от ляво и дясно, сподели още доцент Пампоров.

Сега у нас Законът за домашното принуждение не работи и е доста значимо да ратифицираме Истанбулската спогодба, тъй като тъкмо тя подсигурява строги ограничения за насилниците, и би заела страната да направи промени в тази тенденция, акцентира още социологът, който работи с групи за помощ на жертви от принуждение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР