Истанбул. В събота турският президент призова за деескалация на напрежението

...
Истанбул. В събота турският президент призова за деескалация на напрежението
Коментари Харесай

Ердоган към Зеленски: Турция желае мирно Черно море

Истанбул. В събота турският президент прикани за деескалация на напрежението в Украйна и съобщи, че страната му желае спокойно Черно море, цитира думите му Anadolu Agency

„ Нашата съществена цел е Черно море да продължи да бъде море на мир, успокоение и съдействие “, сподели Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция с украинския си сътрудник Владимир Зеленски.

„ Ние по никакъв метод не желаеме ескалация на напрежението в общата ни география “, добави Ердоган.

„ (По време на срещата с украинския президент) ние (Турция), защитихме изрично териториалната целокупност и суверенитет на Украйна “, сподели той.

„ Ние потвърдихме кардиналната си позиция да не признаваме анексията на Крим “, добави президентът.

Ердоган съобщи, че Турция поддържа Кримската платформа, самодейността на Украйна, която има за цел да сближи интернационалната общественост по въпроса за Крим.

„ Надяваме се, че тази самодейност ще има позитивни резултати за всички кримски нации, в това число кримските татари, Крим и Украйна като цяло “, сподели той.

Ердоган прикани за " спокойно и дипломатично " решение на продължаващата рецесия.

„ Вярваме, че актуалната рецесия би трябвало да бъде позволена посредством мирни и дипломатически средства, основани на териториалната целокупност на Украйна и интернационалното право “, добави той.

„ Надяваме се, че тревожната ескалация, която следим напоследък, ще завърши допустимо най-скоро, прекратяването на огъня ще продължи и спорът ще бъде позволен посредством разговор въз основа на споразуменията на Минск “, сподели той.

Специалната наблюдателна задача на ОССЕ в Украйна продължава и би трябвало да продължи поетата от нея задача за удължение на прекратяването на огъня и за определяне на непоклатимост при сложни условия в района на Донбас, добави Ердоган.

Турският президент акцентира, че съдействието сред двете страни никога не е самодейност против трети страни.

Той сподели също, че отбранителната промишленост съставлява друго значимо измерение в връзките на Турция с Украйна.

Зеленски от своя страна похвали „ извънредно значимата “ поддръжка на Турция за териториалната целокупност на Украйна.

Той сподели, че отбранителната промишленост е движещата мощ на турско-украинското стратегическо партньорство.

Подписаното съглашение за жилищно строителство, сподели Зеленски, е план, който сближава хората от Турция и Украйна.

Двамата водачи разискаха и съдействието в региона на самолетостроенето. „ Това е извънредно значимо за двете страни “, сподели той.

След конференцията Зеленски написа в „ Туитър “: „ Украйна има удоволствието да има благонадежден комшия, даже в случай че нашата граница е морето. “

Двете страни, сподели той, „ отварят нови хоризонти на съдействие: вероятен растеж на вложенията в инфраструктура, увеличение на комерсиалния оборот, партньорство в областта на енергетиката и защитата “.

В обособен туит Зеленски написа: „ Ние споделяме общи полезности с Турция, в това число човешкия живот. Лично благодарих на президента Ердоган за спасяването на петте украинци след случая с кораба „ Аврин “. Действията на турската брегова защита са един от хилядите епизоди на нашето другарство и надеждни връзки. “

След конференцията двете страни разпространиха взаимна декларация от 20 точки и дадоха обещание да „ укрепят стратегическото партньорство “ сред двете страни.

Анкара и Киев взеха решение да „ засилят взаимните старания за задълбочаване на съдействието и координацията сред страните в региона на стопанската система, търговията, туризма, сигурността, отбранителната промишленост, науката, образованието и младежта “, се споделя в декларацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР