Истанбул. Перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера бяха

...
Истанбул. Перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера бяха
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Пътната карта за развитие на газопреносната инфраструктура е позитивна стъпка в отношенията между България и Русия

Истанбул. Перспективите за развиване на съдействието в енергийната сфера бяха разисквани по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Това оповестиха от държавната осведомителна работа. Двамата разговаряха в границите на 22-ия Световен петролен конгрес, който се организира в Истанбул.
Премиерът Борисов означи постигнатия напредък в връзките сред България и Русия в бранша енергетика с помощта на поредната работа в тази посока. По думите му, откакто предходната година с общи старания беше позволен въпросът с арбитражното решение за АЕЦ „ Белене “, двете страни могат да продължат да разискват опциите за ползотворно съдействие.
Като положителна стъпка министър-председателят дефинира Пътната карта, която беше подписана при започване на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и ръководителя на Управителния съвет на „ Газпром “ Алексей Милер. Съгласно картата страните ще прегледат опцията за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз.
Премиерът Борисов обърна особено внимание на вложенията, направени в газопреносната система у нас. Той подчертава върху концепцията за създаване на европейски газоразпределителен център на територията на България, за чието предпроектно изследване Европейски Съюз даде финансиране в размер на 920 хиляди евро. Борисов посочи, че страната ни работи съществено в полза на енергийната сигурност в района на Централна и Югоизточна Европа.
Българският министър председател изрази убеденост и за сполучливото довеждане докрай на дейностите по удължение живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Относно АЕЦ „ Белене “ той уточни, че се търси стратегически частен вложител.
Министър-председателят Бойко Борисов чака ползотворният разговор по тематики от съвместен интерес да продължи и на съвещанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Предвидено е комисията да се събере в края на актуалната година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР