ИСТАНБУЛ. От специалния пратеник на „Труд“България от 1 януари е

...
ИСТАНБУЛ. От специалния пратеник на „Труд“България от 1 януари е
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Да направим така, че българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на сигурността

ИСТАНБУЛ. От специфичния делегат на „Труд“

България от 1 януари е ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Винаги сме се старали да има съвършени връзки и с християнския, и с мюсюлманския свят. Само дружно можем да бъдем ефикасни и да преборим предизвекателствата. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в словото си по време на тържествената гала за разкриване на обновената Желязна черква в Истанбул.

Той прикани да живеем дружно, в мир и да бъдем толерантни. Борисов даде образец с центъра на София, където на един квадратен километър има православен храм, католическа катедрала, джамия и синагога. Пред гостите от България и Турция министър председателят прикани да създадем по този начин, че „българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на сигурността“. Борисов дефинира реставрацията и откриването на обновената Желязна черква още веднъж за молитва като алегоричен акт към Европа. Той напомни, че Турция е най-големият комшия на Европейски Съюз, с най-голямата войска в Европа.

„Трябва да създадем всичко допустимо през 2018 година да се възстановяват връзките на Европейски Съюз и Турция. Необходимо е те да станат такива, каквито бяха. Сигурността и толерантността минават през положителните връзки. Това е пътят“, сподели още министър председателят.

София и Истанбул са градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражение. Имаме редкия шанс сме…

Публикувахте от Бойко Борисов в 7 януари 2018 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР