Испанският съд удовлетвори иска на 61-годишната ясновидка Пилар Абел, която

...
Испанският съд удовлетвори иска на 61-годишната ясновидка Пилар Абел, която
Коментари Харесай

Мустаците на Салвадор Дали са непокътнати след ексхумацията

Испанският съд удовлетвори желае на 61-годишната ясновидка Пилар Абел, която твърди, че е щерка на художника Салвадор Дали, и даде позволение за ексхумация на неговите остатъци в Каталония.

Вчера вечерта, 20 юли, ексхумацията се е състояла. Дали е заровен в Театър музея на Салвадор Дали в селището Фигерас (Каталония). Ръководството на музея се е пробвало да отсрочи ексхумацията, само че правосъдното решение е било приведено в осъществяване. Ковчегът с останките е бил изваден в 20:00 часа, откакто посетителите напуснали постройката. За това се е наложило да бъде повдигната плоча с тегло от 1.5 тона. тя не е била помръдвана повече от 27 години. На процедурата са участвали съдебномедицински специалисти и представители на съда.

По волята на Дали той е заровен под безименна надгробна плоча в Театър музея, кръстен на него във Фигерас. Сега на специалистите следва да схванат, дали изобщо ще могат да получат някакъв генетичен материал от останките на художника. Проблемът е в това, че трупът на Дали е бил балсамиран и никой не знае по какъв начин химикалите са подействали на тялото. За ДНК-анализа са взети проби от две огромни кости, от косата и ноктите на Дали.

След здравното проучване те ще бъдат върнати в ковчега. Ако фактът на бащинството се удостовери, Пилар може да претендира за своя дял от наследството на художника, което през 1989 година възлизаше на 136 милиона $. Тленните остатъци на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, ексхумирани по разпореждане на съд в Мадрид, са доста добре непокътнати, благодарения на балсамиране. Прочутите му мустаци пък са съхранили формата си. Това заяви генералният шеф на фонда „ Гала-Салвадор Дали” Луис Пенюелас.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР