Испанската прокуратура е поискала информация от Швейцария и още няколко

...
Испанската прокуратура е поискала информация от Швейцария и още няколко
Коментари Харесай

Испанската прокуратура търси информация от Швейцария за дейностите на бившия крал

Испанската прокуратура е поискала информация от Швейцария и още няколко страни, с която се надява да обясни дали някогашният крал Хуан Карлос Първи се е обогатил посредством " комисионни при ходатайство в интернационален бизнес ".

Това стана известно след обява във вестник „ Ел Мундо “ и провокира вълна от политически реакции в страната.

От обявата излиза наяве, че швейцарските управляващи към този момент проверяват фондацията, основана от братовчеда на някогашния крал – Алваро де Орлеанс- Бурбон, който е плащал разноските за частните му полети. Според испанската прокуратура има данни, че средствата, които са предмет на следствие са добити по противозаконен метод посредством пране на пари, укриване на налози, подкупи и въздействие при подписване на покупко-продажби.

Адвокатът на Хуан Карлос Първи упрекна Прокуратурата, че е нарушила презумпцията му за невиновност с тези " съществени изказвания " без доказателства. Веднага по-късно от обвиняването обявиха, че против някогашния крал към този момент има открити три производства, касаещи неговите финанси, само че запитването до швейцарските управляващи е единствено „ събиране на информация “, а не „ наказателно гонене “.

В взаимозависимост от отговора испанските прокурори ще решат дали да открият ново произвеждане или да употребяват информацията при старите. Това се случи в деня, в които актуалният крал Фелипе Шести се срещна с Главния прокурор Долорес Делгадо по отношение на отчета на прокуратурата, който ще се разисква в понеделник на откриването на правосъдната година.

Последваха бурни политически реакции от страна на партиите. Правителството се надява прокуратурата „ да стигне до края “ в следствието.

От Народната партия я приканиха „ да заобикаля прибързани решения “. Според Вокс Прокурорът работи „ по партизански метод “, а Подемос счита, че някогашният крал е „ интернационален позор за Испания “. За да избегне арест Хуан Карлос Първи се укрива през последната година в Абу Даби.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР