Испанската полиция арестува 18 души, след като ликвидира най-голямата кокаинова

...
Испанската полиция арестува 18 души, след като ликвидира най-голямата кокаинова
Коментари Харесай

Испанската полиция разби най-голямата лаборатория за кокаин в Европа

Испанската полиция арестува 18 души, откакто ликвидира най-голямата кокаинова лаборатория в Европа - извънредно комплицирана многонационална апаратура, в която екипи от колумбийски и мексикански специалисти са работили непрекъснато, с цел да създават до 200 кг опиат дневно, заяви „ Ел Паис “.

Служители на испанската Национална полиция, работещи с сътрудници от Португалия и Колумбия, също по този начин са иззели 1300 кг кокаинова паста и 151 кг модифициран кокаин, откакто разкрили " мегалабораторията " в северозападната част на Галисия и направили редица арести в континенталната част на страната и на остров Гран Канария.

" Мегалабораторията, намираща се в провинция Понтеведра, в никакъв случай не е серпантина активността си, като нейните " готвачи " са работили на смени 24 часа в денонощието, с цел да трансфорат базовата паста в кокаинов хидрохлорид, подготвен за консумация ", обявиха от Националната полиция.

" Разбитата към този момент незаконна организация е била извънредно комплицирана и членовете ѝ - чиито разнообразни отговорности са били добре проведени - са ползвали строги ограничения за сигурност, като да вземем за пример потребление на псевдоними, транспортни средства-примамки, маскиране като водачи на камиони и потребление на непоколебим протокол за връзка. "



Снимки: БГНЕС

Разследването почнало през октомври предходната година, когато служителите на реда се натъкнали на незаконна група, основана в Лас Палмас, столицата на Гран Канария, някои от чиито членове към този момент били разследвани поради връзките им с колумбийски снабдители на опиати. След това следствията на полицията ги водят до къща покрай Мадрид, която бандата употребила като склад за огромно количество химически артикули, и до индустриална зона в Понтеведра, където се съхранявали и запасите за кокаиновата лаборатория.

Не след дълго служителите на реда разкриват многонационално незаконно дружество, включващо колумбийски " готвачи " и двама мексиканци - известни като " инженера " и " нотариуса " - които са се специализирали в извличането на кокаиновата паста, скрита в металните цилиндри на тежките машини за разтрошаване на камъни.

" Най-големите играчи бяха испанците, които отговаряха за превозването на опиатите от Колумбия - страната на генезис - до Понтеведра, където те бяха преработвани в лаборатория, издигната от испанците ", обявиха от полицията. Испанските членове на бандата са били и тези, които са разпространявали модифицирания кокаин в цялата страна.

Накрая полицията открива и самата лаборатория - най-голямата, откривана до момента в Европа: " Това беше огромна къща в провинция Понтеведра, отделена от други парцели и издигната върху огромно парче земя. Освен това няколко седмици по-късно служителите на реда откриха наличието на трима южноамериканци, които бяха отведени там под строга защита. "

Като разбрали, че опиатите се внасят с машините за разтрошаване на камъни, които са доставени от Колумбия до пристанище покрай Порто в Португалия, испанските следователи се свързали с сътрудниците си в двете страни.



" Последвалите следствия разкриха, че забърканите испански жители са работили с две мощни незаконни организации - една колумбийска и една мексиканска - които са се обединили, с цел да финансират лаборатория, способна да създаде 6000 кг кокаин на разнообразни стадии ", съобщи полицията. " Те разкриха и проекти за внасяне на още три машини за разтрошаване на камъни. "

Според полицията лабораторията е била " в невъобразим до момента в Европа мащаб " и е била оборудвана със комплицирани системи за изстудяване, отопление и добиване на въздух. Като цяло " другите й зони са били съвършено проведени за обработка, делене, сушене и пакетиране на кокаин ".

След съгласуване на дейностите на звената в Гран Канария, Понтеведра, Мадрид и Билбао, полицията арестува 18 души, извърши 14 обиска и задържа микробус, пренасящ 100 кг кокаин, сега, в който автомобилът влиза в региона на Мадрид.

Националната полиция съобщи, че откриването и затварянето на лабораторията освен е спряло навлизането на голямо количество кокаин на пазара, само че и е предотвратило " опустошителни екологични последствия ", защото повече от 27 тона твърди и течни химически артикули са щели да бъдат изхвърлени в околните реки, откакто послужат за добиване и преправка.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР