Треньорът на женския отбор на Испания Хорхе Вилда е уволнен на фона на целувката на Рубиалес

...
Испанската футболна федерация (RFEF) уволни Хорхе Вилда, треньор на женския
Коментари Харесай

Испанската футболна федерация (RFEF) уволни Хорхе Вилда, треньор на женския отбор, спечелил Световната купа за жени, каза RFEF, 10 дни след като ФИФА отстрани президента на федерацията за целувка на националния отбор Джени Ермосо по устата.

Нов борд, сформиран след отстраняването на президента на RFEF Луис Рубиалес от футболния световен ръководен орган ФИФА заради предполагаемата целувка без съгласие по време на честването на победата на Световната купа преди две седмици, прекрати договора на Вилда, съобщиха от федерацията на вторник.

В изявление, което не споменава Ермосо, Рубиалес или скандала, RFEF благодари на 42-годишния Вилда за неговото „изключително спортно наследство“.

„Треньорът е ключът към забележителния растеж на женския футбол и оставя Испания като световен шампион и втори в ранглистата на ФИФА“, се казва в изявлението на RFEF.

Скандалът с участието на Рубиалес прерасна в национален дебат за правата на жените и сексисткото поведение.

Считан за близък съюзник на Рубиалес, Вилда беше подложен на критики от миналата година, след като 15 играчи организираха бунт, призовавайки за оставката му заради, както те казаха, неадекватни методи и условия на трениране.

Повечето от участващите играчи бяха отстранени от отбора, въпреки че някои изисквания бяха изпълнени.

Данае Боронат, спортен водещ, който интервюира водещи играчки на Испания за книгата си „Не ги наричайте момичета, наричайте ги футболистки“, каза, че играчите обвиняват Вилда в микромениджмънт, като например инструктиране на старши играчи какво да казват в интервюта.


Вилда и Луис де Ла Фуенте, мениджърът на мъжкия национален отбор, аплодираха Рубиалес, когато той отказа да подаде оставка на 25 август, но по-късно излязоха с изявления, осъждащи поведението му.

Капитаните на мъжкия национален отбор на Испания в понеделник осъдиха „неприемливото поведение“ на Рубиалес в знак на подкрепа за отбора, спечелил Световната купа за жени.

46-годишният футболист беше временно забранен от всякаква футболна дейност за първите 90 дни от ФИФА, докато разследва поведението му.

Междувременно, президентът, който в момента отговаря за испанската футболна федерация по време на отстраняването на Рубиалес, Педро Роча, публикува във вторник писмо, в което се извинява за поведението на Рубиалес.

Роша каза, че федерацията носи отговорността да поиска „най-искрените извинения на футболния свят като цяло“, както и на футболните институции, феновете, играчите – особено на женския национален отбор – „за абсолютно неприемливото поведение на нейния висш представител“.

„По никакъв начин поведението му не представлява ценностите на испанското общество като цяло, неговите институции, неговите представители, неговите спортисти и испанските спортни лидери“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР