Испания следи с безпокойство ситуацията в Еквадор, който от няколко

...
Испания следи с безпокойство ситуацията в Еквадор, който от няколко
Коментари Харесай

Испания следи с безпокойство случващото се в Еквадор, след като лидер на наркобанда избяга от затвора

Испания " следи с безпокойствие " обстановката в Еквадор, който от няколко дни е обзет от рецесия в региона на сигурността, белязана от бягството от пандиза на наркотрафиканти и отвличането на служители на реда, съобщи през днешния ден испанският министър председател Педро Санчес, представен от Франс прес.

" Следим с явно безпокойствие събитията, които се случиха в страната през последните дни ", довели до гибелта на минимум 10 души, сподели Санчес пред испанските посланици, събрали се в Мадрид.

Испания " поддържа демократичните институции ", добави Педро Санчес, като в същото време изрази " увереността си " в " идното връщане към нормалността ".

Вземане на заложници в излъчващо онлайн телевизионно студио, отвличания на служители на реда, зрелищно бягство от пандиза на водачи на рискови банди, серия от протести: от няколко дни Еквадор е потънал във " вътрешен въоръжен спор ", както дефинира обстановката новият президент на страната Даниел Нобоа.

В понеделник беше оповестено изключително състояние, а Нобоа, който при избирането си през октомври даде обещание да донесе " успокоение " в страната, подреди " неутрализирането " на бандите, занимаващи се с трафик на опиати.

Адолфо Масиас с прякор " Фито ", водач на " Лос Чонерос " (наркобанда, която съгласно специалисти наброява към 8000 души), избяга в неделя от пандиза в Гуаякил. Вчера от пандиза избяга и един от водачите на друга мощна наркобанда - " Лос Лобос ".

Еквадор, който в миналото е бил остров на спокойствието, в този момент е опустошаван от обвързвано с наркобандите принуждение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Допреди няколко години множеството от тези незаконни групи бяха елементарни улични банди. Сега те са безскрупулни участници в търговията с опиати, защото Еквадор се е утвърдил като главен пункт за експорт на кокаин, създаван в прилежащите Перу и Колумбия.

Между 2018 година и 2023 година броят на уличните убийства в Еквадор се е нараснал с 800 %. През 2023 година са регистрирани 7800 убийства и са иззети 220 тона опиати, показва Агенция Франс Прес.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР