Испания ще използва ротационното председателство на ЕС, което е през

...
Испания ще използва ротационното председателство на ЕС, което е през
Коментари Харесай

Испания настоява за по-тесни връзки на ЕС с Мароко

Испания ще употребява ротационното председателство на Европейски Съюз, което е през втората половина на тази година, с цел да " задълбочи " връзките на Мароко с Евросъюза макар съпротивата на Европейския парламент, разгласи министър председателят Педро Санчес. По-рано на срещата на високо ниво сред двете страни той даде обещание да усъвършенства " привилегированите връзки " на Мароко с останалата част от Европа.

Испания желае Мароко да бъде нейната врата към африканския пазар, а Мароко се надява, че посредством Испания ще задълбочи " стратегическите връзки ", които има с Европейския съюз. 

За задачата държавното управление на Санчес ще употребява ротационното председателство на Испания на Европейски Съюз за възстановяване на имиджа на северно-африканската страна, откакто Европейския парламент гласоподава резолюция, в която подлага на критика свободата на пресата в Мароко и хипотетичния скрит план за рушвет за придобиване на въздействие в Брюксел. 

Тогава евродепутатите от Испанската социалистическа работническа партия на Санчес гласоподаваха срещу, а консервативната опозиционна „ Народна партия “ поддържа документа. 

В подписаните съглашения на срещата на върха сред Мароко и Испания се споделя, че посредством задълбочаване на привилегированите връзки на Мароко с Европейския съюз ще се укрепят евросредиземноморските, евроарабските и евроафриканските връзки. 

Няколко дни по-рано от мароканския парламент обявиха, че ще " преразгледат " връзките си с Европейския парламент след утвърждението на сериозната резолюция, което сложи Санчес в задънена улица. Въпреки това медиите в Испания пишат, че на срещата на върха той е съумял да накара Мароко да подсигурява, че ще продължи да си " сътрудничи " с Брюксел " с основната цел да приближи мароканските стандарти до европейските във всички области ".

По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР