Испания ще е следващата европейска страна, която ще прекрати полетите

...
Испания ще е следващата европейска страна, която ще прекрати полетите
Коментари Харесай

И Испания ще спре вътрешните полети на кратки разстояния

Испания ще е идната европейска страна, която ще приключи полетите на къси дистанции, като част от напъните за битка с климатичните промени. Така ще бъде последван образецът на Франция, чиято възбрана за вътрешни полети по къси направления, които могат да бъдат изминати с трен за по-малко от два часа и половина, влезе в действие предишния месец.

Всъщност тези ограничения бяха залегнали още в Програма 2050 на испанския министър председател Педро Санчес, показана преди към 2 години. 

Сега като образец се показва, че пътуването със аероплан над територията на страната генерира два пъти по-голям въглероден отпечатък, в сравнение с високоскоростните влакове. Освен това взаимно изследване на специалистите по пътуванията от фирмите Mabrian и Phocuswright разкрива, че за последните 12 месеца е имало общо 5744 полета сред Барселона и Мадрид - т.е. за пътешестване от 630 км, което с трен лишава към 2.5 часа.

Отбелязва се също по този начин, че общите излъчвания на CO2, излъчени от вътрешни полети през 2022 година, възлизат на към 54 000 тона, което е 132% нарастване на нездравословните излъчвания. Същевременно за тези дистанции и за същия брой пасажери влаковете биха генерилали 27 000 тона нездравословни излъчвания.

През май министърът на превоза на Франция Клеман Бон, удостовери, че страната не разрешава вътрешните полети по къси направления, които могат да бъдат покрити до 2.5 часа от влакове.

" Борейки се безмилостно за декарбонизиране на нашия метод на живот, по какъв начин можем да оправдаем потреблението на аероплан сред огромните градове, откакто имаме постоянни, бързи и ефикасни връзки с трен “, съобщи тогава Бон.

В проучване, извършено от учени от Университета на Манчестър, оповестено в EuroWeekly News пък се споделя, че полетите на къси дистанции способстват най-вече за авиационни излъчвания в Европа. Изводите са, че премахването на полетите на къси дистанции (на по-малко от 500 км) в европейските страни би понижило доста нездравословните излъчвания от авиацията, които съставляват общо 6% % от излъчванията на парникови газове.

Замисълът за прекъсване на късите вътрешни полети обаче среща и съперници. Генералният шеф на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) Уили Уолш го дефинира като изцяло неуместен и безполезен.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР