Испания планира да издава визи за дигитални номади. Така много

...
Испания планира да издава визи за дигитални номади. Така много
Коментари Харесай

Испания планира да въведе виза за дигитални номади

Испания възнамерява да издава визи за цифрови номади. Така доста британци и други жители отвън Европейски Съюз ще получат шанс да работят на слънце и да се радват на по-ниски разноски за живот и на данъчни облекчения, написа The Guardian.

Визите ще се оферират на хора, които работят отдалечено за предприятия отвън Испания и които получават най-много 20% от приходите си от испански компании.

Властите към момента изпипват закона, който ще регламентира визовите и данъчни облекчения, само че се чака разрешението за престояване в началото да бъде за една година с опция за възобновяване до пет години според от събитията при претендента. Близки родственици, като брачен партньор или деца, ще имат право да се причислят към него.

Претендентите за виза би трябвало да идват от страни отвън Европейското икономическо пространство и да са в положение да потвърдят, че работят от разстояние най-малко една година. Те би трябвало да имат трудов контракт или в случай че са на свободна процедура, да покажат, че са постоянно наети от компания отвън Испания, както и да подсигуряват, че ще печелят задоволително, с цел да се самоиздържат, че имат адрес в Испания и така нататък Все още не е ясно дали ще би трябвало да минат инспекция за съдимост.

През първите четири години приходите им ще бъдат облагани с 15%, вместо със общоприетата съществена ставка от 25%.

Испания се причислява към 15 други европейски страни, които оферират някаква версия на цифрова номадска виза. Всяка страна има собствен личен набор от условия, напомня The Guardian. В Хърватия да вземем за пример, претендентите би трябвало да печелят най-малко 2300 евро на месец, в Естония – 3500 евро, в Исландия - 7100 евро, и в Португалия - 700 евро. Вероятно Испания ще дефинира най-малък месечен приход от към 2000 евро.

Гърция вкара закон за цифровите номади през октомври 2021 година Той разрешава престояване от една до три години, стига претендентите да потвърдят 3500 евро месечен приход.

Някои страни, да вземем за пример Чехия, изискват да имате банков депозит с най-малко 5500 евро, с изключение на приходи, както и частна здравна застраховка.

Мадрид, Валенсия и Барселона към този момент са известни измежду цифровите номади в Европейски Съюз. Столицата на Каталуния е желана дестинация за стартъпи, защото се стреми да стане софтуерен център и да зависи по-малко подвластен от туризма.

„ Лесно е да привлечеш гений. Барселона е дребна, гъсто обитаема и е космополитна “, показва Саша Мишо, който е съосновател на бизнеса за доставка на храна Glovo в града. Персоналът на Glovo е интернационален и по този начин, сходно на други започващи компании в града, рабоният език на компанията е британският.

Законът за пускане има за цел да улесни пътя на бизнесмените през прословутата испанска администрация. Сега са нужни приблизително 20 до 30 дни, с цел да се сътвори компания тук, спрямо един ден в Холандия или Обединеното кралство.

Испания заема 30 място в отчета Doing business на Световната банка през 2020 година

Отличното 4G покритие съвсем на всички места в страната изкушава някои номади да се открият в селските региони, където наемите са доста ниски. Интернет скоростта е измежду най-бързите в Европа и със 148 Mbps е съвсем двойно повече от скоростта в Обединеното кралство от 75 Mbps.

Въпреки това за жителите на градове като Мадрид и Барселона един негативен резултат е, че търсенето на номадите, най-вече британци и американци, покачва наемите. Средната месечна заплата в страната е 1751 евро - с 20% по-малко от 2194 евро, която е междинната за Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР