Исмаил Демир, ръководител на отбранителната индустрия на Турция, потвърди в

...
Исмаил Демир, ръководител на отбранителната индустрия на Турция, потвърди в
Коментари Харесай

Турция потвърди, че върви към покупката на още руски С-400 

Исмаил Демир, началник на отбранителната промишленост на Турция, удостовери в сряда, че Анкара продължава да обмисля опцията за придобиване на втори полк от зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, макар натиска на Съединени американски щати, съобщи „ Работата ни по втората партида от системите С-400 продължава “, сподели той в изявление за NTV.

Демир разгласи, че Турция работи и за подсилване на въоръжените си сили посредством създаване на лични отбранителни системи. " Тази година ще стартира доставката на системите „ Сунгур ” и „ Хисар А+ ”, а развиването на вътрешната система за Противовъздушна отбрана „ Сипер ” продължава ", добави той.

Демир означи, че Турция към момента не е забелязала никакви последствия за себе си след глобите, наложени от Съединени американски щати заради придобиването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия.

" Не сме забелязали никакъв директен резултат от глобите на Съединени американски щати. Нека забележим по какъв начин ще работи CAATSA (Закон за противопоставяне на съперниците на Америка посредством санкции), само че сега няма ясни последствия, ще изчакаме ", означи той. Демир също по този начин назова позицията на Съединени американски щати по тази тематика неправилна.  " Ако считат, че това ще ни обезкуражи да вземем някое от наше национално решение, тогава те мислят по неверен метод ", сподели ръководителят на отбранителната промишленост.

На 14 декември 2020 година американските управляващи оповестиха налагането на ограничавания върху Управлението на отбранителната индустрия на Турция, неговия началник и трима други жители на републиката - Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит - според CAATSA. Според държавния секретар Майк Помпео рестриктивните мерки са „ явен сигнал “, че Съединени американски щати ще „ изпълнят напълно CAATSA “ и „ няма да толерират обилни покупко-продажби с съветския защитителен и разследващ бранш “.

Турското външно министерство осъди глобите на Съединени американски щати и даде обещание да отговори. Външното министерство подчерта, че Анкара " няма да се въздържа от предприемане на ограничения, които смята за нужни за гарантиране на националната си сигурност ".

По-рано турският президент Реджеп Таип Ердоган акцентира, че желанията на Вашингтон да наложи наказания против Анкара заради придобиването на съветски С-400 са демонстрация на пренебрежение към значим сътрудник на НАТО.

През 2017 г. Русия и Турция подписаха контракт за доставка на комплекси С-400 от Москва за Анкара. Турция беше първата страна от НАТО, която закупи тези системи от Руската федерация. Решението на Анкара провокира внезапно отрицателна реакция от страна на Вашингтон и алианса като цяло.

 

Закупуването на съветските системи за противовъздушна защита С-400 провокира величествен скандал сред Турция и Съединени американски щати. Вашингтон изиска договорката да бъде прекъсната и техните комплекси „ Пейтриът “ да бъдат закупени в подмяна. Заради отхвърли на Турция, Съединени американски щати отхвърлиха да доставят на Анкара най-новите си изтребители F-35. 

Турция неведнъж е подчертавала, че закупуването на военно съоръжение е суверенно право и изключва опцията за отвод от проектите за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф ” е съвременна система за противовъздушна защита на далечни дистанции, предопределена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, в това число и на междинни дистанции, може да се употребява също против наземни цели. Обхватът на деяние доближава 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра. Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „ Триумф “. 

Москва и Анкара подписаха съглашение за доставка на системи С-400 през декември 2017 година Турското съдействие с Русия по този въпрос беше мощно подложено на критика от НАТО и Съединените щати, които показаха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна защита. Системите С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г. 

Само преди няколко месеца бе разкрито, че индикациите как Турция е задействала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече създадените в Съединени американски щати гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „ Евномия “ на 27 август край Кипър, безусловно са вбесили Вашингтон и са провокирали доста съществено безпокойство за обстановката в Източното Средиземноморие. Тогава гръцко издание разгласи, че точно това е предизвикало посещенията на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в Кипър на 12 септември и Гърция на 27-29 септември м.г.

Визитите ясно говорели, че активацията на С-400 наистина е подразнила Вашингтон, който по-рано заплаши да наложи наказания на Турция, ако съветските системи бъдат задействани. Тогава се появиха съобщения на част от турските опозиционни медии, че Анкара възнамерява да организира общи тествания на системите С-400 край град Синоп на черноморското крайбрежие. Поместваха се даже видеокадри, от които съгласно вестника се вижда, че част от системите за Противовъздушна отбрана С-400 " Триумф "  се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната. Смята се, че пробите са минали сполучливо.

 зенитно-ракетни системи С-400 против създадените в Съединени американски щати изтребители F-16, написа още през ноември м.г английското издание The Times Тогава бе разказано, че турската телевизия е посочила неразбираеми фрагменти от първото тестване на радарите на С-400, което започнало край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на работа в турските военновъздушни сили (ВВС) към този момент 32 години, са били употребявани като образователни цели. Властите в Анкара са предизвестили жителите, че в околните дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.
С-400 бяха доставени в страната през юли м.г. след съвсем три години договаряния сред Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за произвеждане и закупуване на стелт изтребители от ново потомство F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат ситуиран в Анкара и ще бъдат изцяло настоящи през април 2020 година През лятото разгръщането на комплексите спря в резултат на обстоятелството, че Вашингтон се опитваше да „ върне Ердоган във военната система на Съединени американски щати “. Вашингтон се притеснява, че С-400 ще оказват помощ на Москва да събира информация за западните военни технологии, в това число F-35, „ доста по-бързо от нормално “. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна защита от Русия провокира рецесия в границите на Северноатлантическия алианс, изключително на фона на борбата сред двете страни „ в стила на Студената война “, изяснява The Times.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР