Исландия съобщи във вторник, че е спряла работата в посолството

...
Исландия съобщи във вторник, че е спряла работата в посолството
Коментари Харесай

Посолството на Исландия в Русия спира работа

Исландия заяви във вторник, че е спряла работата в посолството си в Русия, оповестява Агенция Франс Прес. Така тя става първата европейска страна, взела това решение. Рейкявик стимулира решението си с комерсиалните, културните и политическите връзки с Москва, които са спаднали до „ ниско равнище за всички времена “.

Скандинавската страна, която през юни разгласи, че ще закрие задачата си, също сподели, че усилва наличието си в Украйна.

„ Решението да се преустановят интервенциите на посолството на Исландия в Москва не съставлява спиране на дипломатическите връзки, се споделя в изказване на исландското външно министерство във вторник. Веднага щом изискванията разрешат, Исландия ще даде приоритет на възобновяването на интервенциите “, добави той.

В настрана изказване външното министерство сподели, че подписването на меморандум за съгласие с Литва „ ще даде на дипломати и други представители на Исландия достъп до офис уреди в посолството на Литва в Киев “.

В него се споделя, че Исландия възнамерява да „ усили наличието си в символ на взаимност с Украйна по време на нелегитимната експанзия на Русия против Украйна “.

„ Очакваме, че нашите връзки с Украйна ще продължат да се укрепват в обозримо бъдеще и защото сега нямаме проекти за разкриване на посолство в Киев, това съдействие е отлична насочна точка “, сподели външният министър Тордис Гилфадотир в изказването.

В известието си през юни външното министерство сподели, че защото комерсиалните, културните и политическите връзки с Русия са „ на най-ниското си равнище “, поддържането на интервенции на посолството в Москва „ към този момент не е целесъобразно “.

„ Настоящата обстановка просто прави невероятно дребната външна работа на Исландия да ръководи посолство в Русия “, сподели тогава Гилфадотир.

На идващия ден Русия сподели, че решението „ неизбежно ще провокира отговор “.

„ Ще вземем поради това неприветливо решение, когато откриваме връзките си с Исландия в бъдеще “, се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Освен Русия, посолството в Москва е представлявало Исландия и пред Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Отсега нататък представителството ще се покрива от външното министерство на Исландия в Рейкявик.

Според външното министерство Исландия ръководи 18 посолства в задгранични столици, като „ приоритизира местоположението им в сходство със степента на стопански, политически и културни връзки или съдействие за развиване “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР