"Искрено се надявам на Европейския съвет да постигнем съгласие за

...
"Искрено се надявам на Европейския съвет да постигнем съгласие за
Коментари Харесай

Парите от ЕС: Борисов очаква разумен компромис, но Холандия иска реформи

"Искрено се надявам на Европейския съвет да реализираме единодушие за Плана за възобновяване на Европа и Многогодишната финансова рамка. За България е значимо Кохезионната и Общата селскостопанска политика да бъдат непокътнати на равнищата на актуалното предложение ", написа във Facebook българският министър председател Бойко Борисов, който през днешния ден е в Брюксел за съвещанието на водачите на Европейски Съюз.

По-рано Борисов заяви, че е разговарял с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис преди началото на съвещанието.

"ЕС повече от всеки път се нуждае от единствo. Заедно ще се преборим с рецесията, подбудена от COVID-19. Сигурен съм, че ще намерим рационален компромис по отношение на Плана за възобновяване на Европа ", разяснява Борисов.

Холандският министър председател Марк Рюте обаче сподели пред кореспонденти в петък, че възможностите на Европейския съюз да реализира съглашение за фонда за икономическо възобновяване от ковид са "под 50% ".

Холандия е една от страните, които се опълчват на пакета за възобновяване от пандемията в размер на 750 евро, препоръчан от Европейската комисия и подсилен от Франция и Германия. Искането им е да доминира отпущането на заеми, а не на безплатни средства, а парите да се раздават единствено против задължения за промени.

Марк Рюте настоя, че той не е "лош човек ", а просто желае да види промени.

Позицията на България, изразена от държавното управление, е, че фондът за възобновяване е обективен и задоволителен. При сегашните параметри София разчита да получи до 12 милиарда евро в допълнение от Европа към парите, с които ще разполага от европейския бюджет.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази убеденост, че с политически кураж е допустимо да бъде реализирано съглашение за възстановителния фонд на Европейски Съюз. Преговорите ще бъдат доста сложни, само че освен по въпроса за парите, а и за хората, за бъдещето на Европейски Съюз, за нашето единение, сподели Мишел при идването си за срещата на върха в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел също чака доста сложни договаряния.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР