Искрата на бунта в Русия се разпали толкова бързо, колкото

...
Искрата на бунта в Русия се разпали толкова бързо, колкото
Коментари Харесай

24 часа, които разтърсиха Русия - изводите от метежа

Искрата на протеста в Русия се разпали толкоз бързо, колкото и бързо угасна. В продължение на 24 часа светът следеше минута по минута развиването на събитията. Малцина бяха тези, които чакаха, че метежът на Евгений Пригожин и бойците от " Вагнер " ще приключи с триумф за тях. Прахът от бурните събития още не се уталожил изцяло. За това приказват и събитията от днешния ден - Русия обезверено се пробва да покаже, че обстановката е естествена - на пръв взор Москва, Ростов на Дон, Воронеж наподобяват спокойни.



Съюзниците на Путин и най-много Китай заявиха, че другарството с Кремъл продължава. Днес бяха попарени и спекулациите, че след протеста на Пригожин ще има рокади по върховете на съветската войска. Министърът на защитата - по какъв начин посещава съветските войски на украинския фронт. Остава неразбираемо къде и по кое време са снимани фрагментите.

А Евгений Пригожин към този момент остана измамен. Обвинението против него в подстрекателство на протест не отпадна. Не е ясно и къде се намира ръководителят на ЧВК " Вагнер " сега.





Как се развиха събитията?

23.06.
Всичко стартира с видео, оповестено в обществените мрежи, в което Пригожин упреква съветската войска, че е атакувала лагер на бойците от " Вагнер ". Обявява " Поход за правдивост " против Началника на генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на защитата Сергей Шойгу и прецизира, че това не е боен прелом и дейностите му не са ориентирани против президента Владимир Путин;


24.06.
През нощта военни колони на " Вагнер " влизат от две точки на съветска територия;В 7:40 ч. без опозиция откриват надзор върху Южното командване на съветската войска в Ростов на Дон, от където се управляват военните дейности в Украйна. Пригожин желае среща с Шойгу и Герасимов. Установен е надзор върху град Воронеж, колоната на " Вагнер " потегля по автомагистрала М-4 към Москва, без да среща съпротива;

Обявени са антитерористични интервенции в Москва, Московска и Воронежка област, в Москва са неразрешени всички мероприятия навън, Кремъл е отцепен в необятен периметър за сигурност; Следват часове на напрежение, до момента в който " вагнеровците " пътуват към Москва, по улиците на съветски градове са ситуирани танкове;В 10:00 Владимир Путин прави послание към нацията, афишира дейностите на Пригожин за " нож в гърба " и се заканва да накаже организаторите;

Колоната на " Вагнер " минава Воронежка и Липецка област и стига на 200 км от Москва;

В 20:15 от пресслужбата на беларуския водач Лукашенко афишират, че е реализирано съглашение с Пригожин;В 20:20 ч. Пригожин удостоверява, че стопира настъплението.




ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

Два дни след метежа въпросите остават повече от отговорите. Защо Пригожин направи противоположен завой? Какво тъкмо му даде обещание Лукашенко? Защо отива в Беларус? Къде е Путин и за какво към момента няма негов коментар след метежа? Защо Путин първо даде обещание да накаже предателите, а след това ги пусна да си тръгнат безнаказано? Стоеше ли някой отвън или в Русия зад метежа на " Вагнер " и кой?

На тези въпроси надали ще получим отговори в околните дни, само че има неоспорими заключения от 24-часовия бунт.



КРЕПОСТТА " КРЕМЪЛ " съдебна експертиза ПРОПУКА

Още в първите часове на метежа и в първите си видеопослания Евгений Пригожин не насочва думите си против президента Владимир Путин, а против военното управление и по този метод показва съветския държавен глава като водач, който не може да управлява генералите си и елементарно може да бъде измамен. В една от първите си словоизлияния, Пригожин загатва, че Путин е " благополучен дядо ", който е захранван с неистини от обкръжението си и не е наясно със суровата действителност на войната.

Пригожин и неговите бойци прекосиха стотици километри на съветска територия изцяло гладко. Путин трескаво стартира да води диалози със съдружниците си. В продължение на часове не беше ясно дали съветският президент има задоволително поддръжка от страна на силовите структури; най-после не той води договарянията с Пригожин, а беларуският президент Алексндър Лукашенко, именуван от мнозина " куклата на конци " на Кремъл.



Тактически, метежът на " Вагнер " сътвори разделяне в съветската войска. Мъжете в окопите към този момент знаят, че получават заповеди да умират в една война, наричана корумпирана от Пригожин, до момента в който техните командири са раздирани от междуличностни разпри. Във военните поделения офицерите към този момент няма да се концентрират главно върху военните дейности, а върху личното си бъдеще, тъй като към този момент знаят, че при възможна борба за властта би трябвало да изберат страната на печелившия.

ВЪЗМОЖНОСТ ИЛИ КОШМАР ЗА УКРАЙНА?

Украинската контраатака продължава към този момент трета седмица, само че напредъкът не е толкоз бърз, колкото се очакваше. Едва ли има по-добър миг за продупчване на съветските позиции от този. Неслучайно точно в този момент украинската войска се пробва да си върне цялостния надзор над Бахмут - градът, за който " Вагнер " се сражаваше в продължение на месеци.

Но още е рано да се каже какъв ще е резултатът на протеста на бойното поле в Украйна. Силите на " Вагнер " имаха сериозно значима роля в интервенциите на Русия - те превзеха пристанището в Мариупол, градовете Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. Според специалисти в този момент " Вагнер " евентуално няма да има основна роля в бойните дейности, а част от бойците ще се прелеят в постоянната войска.



ВРЕМЕТО НЕ РАБОТИ В ПОЛЗА НА РУСИЯ

От месеци анализатори настояват, че Русия желае да замрази спора в Украйна. С метежа на Пригожин стана ясно, че часовникът не отброява секундите в интерес на Кремъл. Колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече пораства рискът от политически раздори, от разнобой измежду армейските редици. Бунтът на Пригожин сподели образно, че с удължаването на войната за Кремъл и Путин ще става все по-трудно да държат властта консолидирана.





НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ПУТИН

Крепостта на Червения площад се пропука, само че до цялостното ѝ разрушение остава още доста време.
Метежът на Пригожин няма аналог в актуалната съветската история. Не може да се съпоставя със събитията от август 1991-ва година, когато Михаил Горбачов беше с отслабени позиции, Борис Елцин овластен, а Съюз на съветските социалистически републики спря да съществува през декември.



Но има различен исторически паралел, който ни връща към началото на предишния век. През 1917 година деморализираната съветска имперска войска е разтърсвана от метежи, последвани от Октомврийската гражданска война.

През двете десетилетия, откогато е отпред на Русия, Путин беше знак на реда, противовес на хаоса, който владееше Русия през 90-те години. Митът за неуязвимостта на Путин е развенчан от Пригожин, освен с думи, само че и с каузи.

Владимир Путин за първи път усети полъха на неуспеха. Въпросът е какъв брой краен ще бъде в дейностите си, както вкъщи, по този начин и зад граница, с цел да възвърне имиджа на непреклонен водач.

ЧЕТЕТЕ ВСИЧКО Пожарна охрана ТЕМАТА ТУК:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР